Zálohovaný RAM/ROM disk pro Sharp MZ-800

Radek Suk navrhnul zbrusu nový RAM/ROM disk pro Sharp MZ-800. Deska se osazuje do spodního slotu a je plně kompatibilní s RAM disky Sharp a to jak pro BASIC, tak pro CP/M. Disk umožňuje osadit až 1,5 MB RAM a 512 kB flash EPROM. Mělo by tedy být možné na jeden „zátah“ okopírovat celou HD disketu. Díky zálohování RD neztratí svoje data ani po vypnutí a i když ano, tak stále ještě můžete bootovat z ROM. RRD lze bez problémů provozovat společně s řadičem FD nebo Unikartou.

RRD_Martin_front   RRD_test_OK

Prototypy jsou odladěny, připravuje se výroba DPS, pokud máte zájem, kontaktujte přímo Radka Suka, napište do Sharp konference na Pandoře nebo můžete i na mně
(email_martin_img).

Radkova koncepce mě hned od začátku nadchla. 1,5 MB je ta správná kapacita na 1,44 MB disketu. ROM disk zase umožní spouštět programy instantně hned po zapnutí Sharpa. Jasně, asi si říkáte, že máme všichni Unikarty, ale já vidím RRD jako ideální doplněk k Unikartě. Napsal jsem i utilitu, která umožní RAMdisk uložit přímo na SD kartu v Unikartě a ještě určitě dopíšu Veselý obličej i druhou část pro nahrání RD z SD karty.

RRD_10_v33_beta1  

Radek pojal RRD velmi univerzálně, najdete tak na něm velkou spoustu jumperů, které můžete a nemusíte osazovat. Jumpery se osazují ze strany spojů, aby byly v Sharpovi dobře přístupné. Toto mi nedošlo, takže to mám na své prototypové desce pěkně neprakticky ze strany součástek Mrkající veselý obličej. Můžete měnit adresaci, nastavovat, kde jsou RAM a flash EPROM, můžete je prohodit i je na chvíli kvůli bootování a to i softwarově. Finální verze bude mít i nastavitelné kaskádování čítačů a několik možností napájení. Prostě fakt univerzální RAMdisk.

RRD má spotřebu okolo 1-2 uA, takže zálohovat můžete třeba miniaturním superkapacitorem, který vám zajistí zálohování na cca 2 dny. Můžete samozřejmě použít i NiMH akumulátor, který vydrží dlouhé měsíce a pokud nechcete hlídat, zda je akumulátor nabitý, můžete sáhnout po alkalické baterii CR2032. No a nebosi připojte přes konektor cokoli jiného. Já aktuálně testuji superkapacitor 330 mF a jinak používám 3xAA NiMH baterie.

Prototyp jsem postavil já a samozřejmě Rad Suk. Radek odladil drobné chybky v zapojení kaskádování čítačů a přišel i na chybku v zapojení IO pro hlídání napájení a zálohování. Já se v podstatě jen pohodlně vezl.

RRD_Martin_modif1   RRD_Martin_modif2

Zpočátku to tedy bylo docela dobrodružné, protože Radek počítal od počátku se zlaceným konektorem a nedal ho do standardních TOP a BOTTOM vrstev. Takže, když se mi deska vrátila z prototypové výroby, nevěřícně jsem koukal na odleptané místo, kde měl být konektor. Naštěstí měděná lepící páska je úžasná věc. Asi hodinka piplání, řezání a konektor byl na světě. Musím na něj být něžný, na krajích se odlepuje, ale už přežil odhadem 50 zasunutí a vysunutí.

RRD_Martin_connector   RRD_Martin_back

Ještě jsme trochu řešili možnosti napájení a kaskádování všech čítačů, kvůli kompatibilitě se Superkartou a RRD je tak připraven do produkce. Jak jsem tedy psal už na začátku, připravuje se výroba odladěných zlacených DPS. Pokud máte zájem, kontaktujte přímo Radka Suka, napište do Sharp konference na Pandoře nebo můžete i na mně (email_martin_img). Jako obvykle, čím více zájemců, tím lepší cena. Pokud nechcete stavět hned, nevadí, zlacené DPS vám v šuplíku vydrží Mrkající veselý obličej ale bude to škoda, v Sharpu jim bude určitě lépe.

Příspěvek byl publikován v rubrice MZ-800, SHARP. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Zálohovaný RAM/ROM disk pro Sharp MZ-800

  1. Pingback: DPS pro Sharp RAM ROM Disk v1.1 jdou do výroby | Martinův 8-bitový blog

  2. Pingback: DPS pro Sharp RAM ROM Disk v1.1 jdou do výroby | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *