ByteFEST 2022

O prodlouženém víkendu 27.10.-30.10. se konal další ročník největší československé retropočítačové akce – ByteFEST 2022. Již podruhé se konal na statku Toulcův dvůr a musím říct, že místo je vybrané velmi dobře. Sál je poměrně prostorný, v areálu je stravování i ubytování a přednášky probíhají v samostatné místnosti, takže se nikdo vzájemně neruší.

S Uunkem a EC1045 jsme přijeli v pátek odpoledne a většina lidí už byla na místě. Pro nakládku a vykládku počítačů se dá vjet přímo do areálu, což je super. Vyložili jsem počítače a já jsem odjel zaparkovat na vedlejší ulici. Po návratu jsem si dal zasloužené pivko a přivítal se s většinou účastníků. Organizátoři zajistili registraci i možnost úhrady předem, takže každý měl své místo jisté, což je super.

Já jsem vzal na předvádění SHARP MZ-800 a MZ-1500, které se na první pohled liší jen barvou, ale ve skutečnosti mají velmi rozdílnou grafiku a pár dalších rozdílů. Uunek si vzal svůj oblíbený MiSTer a hned vedle mě seděl Dex se svojí sbírkou HP, včetně mohutné dvojité disketové jednotky.

Jen kousek dál seděl 72ks se svým vývojovým unikátním kouskem počítače TESLA Ondra.

Zajímavých počítačů bylo k vidění spousta. Většinu jsem znal, ale tak, jako každý rok, i letos jsem objevil pár novinek a pro mně neznámých počítačů nebo jejich příslušenství. Asi nemá cenu se zmiňovat o všech, proto vás přesměruji na všechny moje fotky, které najdete zde.

Úroveň ByteFESTu hodně pozvedávají i přednášky. Letos jich bylo opravdu hodně a já na nich strávil poměrně velké množství času, protože byly zajímavé. Kdybych měl více času a občas se s někým nezakecal, asi bych „vyluxoval“ všechny. Škoda, že se nepodařilo ze všech zajistit obrazový záznam. Docela bych se na některé, které jsem prošvihnul, rád podíval a klidně si i zopakoval některé, které se mi podařilo navštívit.

Jak jsem se již zmínil, super je ubytování i občerstvení přímo v areálu. Ubytování je jednoduché, ale naprosto dostačující a za levný peníz. U občerstvení je škoda, že nemá otevřeno déle, ale organizátoři to měli na zřeteli a měli v ledničce nachystané alko i nealko nápoje, utopence, nakládaný hermelín a další pochutiny. Organizátory musím moc pochválit, vše bylo perfektně zajištěné, čisté, za mě naprostá spokojenost.

Doufám, že se podaří Toulcův dvůr zajistit i příští rok a těším se se všemi opět na viděnou. Kdo byste chtěl kouknout na další moje fotky, tak je najdete tady.

Příspěvek byl publikován v rubrice 8-bit, Akce, Amiga, Apple, Atari, C64, Československé počítače, Commodore, MSX, MZ-1500, MZ-800, Ondra, PC, PMD 85, PMD 85, PMI-80, PP 01, SAPI-1, SHARP, Sinclair, ZX Spectrum se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: ByteFEST 2022

  1. Ikon napsal:

    Bytefest je už tradične veľkým sviatkom retropočítačov a ich nadšencov. Inak tomu nebolo ani tento rok. Akcia sa veľmi vydarila a to aj vďaka skvelej organizácii aj vďaka zvedavým a angažovaným účastníkom. Trochu ma zamrzelo, že sa nepodarilo sprevádzkovať maketu obrovského PMI, ktoré nás vítalo pri vchode hlavnej sály. Na makete mala bežať prezentácia príspevkov zo súťaže na pmi-80.cz, ktoré som tak mohol záujemcom ukázať len na klasickom „malom“ PMI z vlastnej produkcie [sindik.at/?p=931057]. Všetko ostatné naozaj prebehlo podľa očakávaní a veľmi ma poteší, ak sa tradície zachovajú a o rok sa na BF opäť stretneme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *