Rozšíření CHIP RAM Amiga 500

PiStorm je výborný akcelerátor. Jednou se super vlastností, je rychlý disk, na který se vejde spousta WHDLoad her a dem. Pokud máte Amigu 500+ s 1024 kB RAM, jste v pohodě. Standardní Amiga 500, kterých je většina, má bohužel jen 512 kB interní paměti, ze které si nemalou část „ukousne“ Workbench. PiStorm vám sice přidá až neuvěřitelných 128-362 MB FAST RAM, ale tato paměť se nesdílí s čipsetem, na to potřebujete CHIP RAM. Některé hry a dema si s 512 kB CHIP RAM nevystačí. Nabízí se externí paměť do slotu přístupného přes dvířka na zadní straně Amigy (trapdoor). Ovšem tato paměť se vám v systému objeví jako tzv. SLOW RAM a chipset do ní také nemá přístup. Naštěstí se všechno dá celkem snadno řešit.

Nejjednodušší je asi nainstalovat do trapdoor paměťové rozšířené. Nabízí se jich celkem hodně, v různých provedení a jsou obvykle celkem levné. Některé obsahují kromě paměti i hodiny. Já koupil jedno hotové paměťové rozšíření na sordan.ie a také jeden kit na eBay.

Kit z eBay je ze sdíleného projektu, na který si desky můžete nechat sami vyrobit na PCBWay. Já bral celý kit, protože v době Čínského nového roku by desky z Číny trvaly déle než mi šel kit z Polska a získal jsem tím i vhodné paměti DRAM. obyčejné patice jsem vyhodil a nahradil precizními. Pamětí jsem osadil jen polovinu. Pro standardní A500 stačí 512kB, dalších 512kB, které se na desku dají osadit se využije jen u A500+.

Jak jsem se zmínil, rozšíření v trapdoor vám přidá paměť jako SLOW RAM. Abyste z ní udělali CHIP RAM, máte dvě možnosti. První je přehodit SMD jumper JP2 na desce Amigy 500. Jumper přepíná A19 nebo A23 do A19 čipu Agnus. Na desce je JP2 natvrdo propojený mezi 1-2 tj. na A23. Tím se rozšiřující RAM namapuje jako SLOW RAM do prostoru 0x00C00000, zatímco rozšiřující CHIP RAM je hned za zabudovanou RAM na adrese 0x00080000. Je tedy potřeba přeškrábnout JP2 mezi piny 1-2 a přidat kapku cínu mezi piny 2-3.

Druhá možnost je ještě jednodušší, pokud používáte PiStorm. Jak standardní firmware, tak Emu68 umí v nastavení prohodit SLOW a CHIP RAM, takže stačí aktivovat tuto možnost a paměť z trapdoor se vám objeví jako rozšíření CHIP RAM.

Další možnost, pokud máte desku A500 rev. 6A je přidat paměť přímo na desku. Stačí vám 4 kousky DIP pamětí 4x256k s časováním 80ns a tyto můžete připájet do volných pozic přímo na desce. Trochu komplikací je, že piny jsou zalepené cínem od pájení vlnou, ale není těžké cín z nich dosát, dělá se to celkem dobře. Paměti je potřeba zapájet přímo do desky, protože pod klávesnicí je „těsno“.

Paměti mají stejnou adresaci jako ty v trapdoor, takže opět využijete JP2, abyste přidané paměti měli jako CHIP RAM a do trapdoor nesmíte paměťové rozšíření pak už zapojit.

Pokud máte PiStorm, jakákoli jiná fyzická paměť stejně nemá smysl. Měřil jsem rychlost paměti a CHIP RAM má přenosovku okolo 1 MB/s, zatímco jakákoli paměť´emulovaná Emu68 se pohybuje mezi 891-6156 MB/s, podle typu přístupu, což je někde úplně jinde.

Příspěvek byl publikován v rubrice Amiga se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *