SHARP setkání Tálský mlýn – podzim 2021

Letošní podzimní setkání Sharpistů se konalo o sychravém víkendu 12.-14. listopadu 2021. Počasí přímo nahrávalo tomu sednout za vyhřáté počítače a celý víkend nevylézat. První účastníci dorazili jako obvykle okolo páté hodiny, já měl lehké zpoždění a poslední dorazil NOBOMI, až někdy před desátou, protože doma trpělivě čekal na výsledky PCR testu. Fyzickou účast musel bohužel kvůli Covidu vynechat Uunek a na poslední chvíli se omluvil i SCJoe. Nakonec nás tedy bylo celkem devět.

Po pokecu a večeři jsme se s Mikešem pustili do testování jeho skoro fungl nové myšky SHARP MZ-1X10 na mém MZ-2500. Myš je to zajímavá, má 4 kovové kuličky, na 3 malých jezdí po stole nebo podložce a čtvrtá větší kulička zaznamenává změnu polohy. Původně je určená pro MZ-5600/6500, ale na MZ-2500/2800 by měla také fungovat. Chvíli nám trvalo zjistit jak se myš v BASIC obsluhuje a pak jsme byli z její podpory celkem nadšení. Pro myší akce používá události a příkaz ON MOUSE GOSUB … Japonský manuál není pro našince úplně čtivý, tak přišel ke slovu Google překladač a DeepL translator. Nechtělo se nám opisovat celý dlouhý příklad z manuálu, tak jsem různě pokusničili, až jsme nakonec celý program postupně stejně opsali 😉 Myška fungovala perfektně.

Proběhla i myší pitva. Od malička jsem chtěl vidět, co je uvnitř věcí a Mikeš se moc nebránil, ba spíše ponoukal, až si myš rozebral sám 😉 takže to stálo za nafocení a více foto najdete na odkazu dole. Podotýkám, že žádné myši nebylo ublíženo a dokonce se ji podařilo zase složit 😉

Po vyzkoušení myši vyrazili Mikeš s Dexem na koupačku do sudu, který byl k dispozici na hotelovém nádvoří a celý den se pod ním topilo voňavým dřevem.

Druhý den jsme se hned po snídani pustili do práce. Bohoušovi jsem pomáhal proměřit SASI komunikaci mezi SASI diskem a řadičem MZ-1E30 v MZ-2500, aby mohl zdokonalit svoji emulaci SASI v Unikartě. Měření se povedlo, Bohouš si uložil komplet boot MZ-2500 ze SASI HDD do BASICu, pak nějaké načtení souboru v BASICu a jeho uložení, tak snad to pomůže dobré věci. Jan tak na první dojem to vypadá, že SASI disk si občas s odpověďmi dává celkem na čas. Teda měřili jsme na HDD emulovaném RaSCSI, ale s replikou originálního řadiče.

Řeč byla i o kalkulátorech. Mikeš se pochlubil svojí sbírkou klonů známých kalkulaček od Panda38, jako je TI-58 nebo Busicom 141-PF. Tato kalkulačka je známá díky využití prvního procesoru od firmy Intel – 4004. Ovládání rozhodně stojí za vyzkoušení. Radek zase ukázal svůj grafický kalkulátor SHARP PC-G850VS, který můžete programovat v BASICu, jazyce C nebo třeba i Z80 assembleru.

Jak jsem se zmínil v úvodu, Uunek se bohužel nemohl účastnit osobně, protože ho bacil zákeřný bacil, tak ho Mikeš na chvíli vtáhnul do dění alespoň online. Microlan zase přinesl Uunkův oblíbený PC Engine, takže byl Uunek v podstatě stále s námi.

Došlo samozřejmě i na přednášky. Mikeš stále pracuje na analýze GDG SHARP MZ-800 a teď si dal práci se vstupně výstupními obvody. Vnitřní logika je už celkem probádaná a funkční je i CPLD náhrada GDG. Ještě je tam dost práce, co se týká zpřehlednění a zjednodušení, na tom dělá zase Radek Suk, ale vstupy a výstup jsou tvořené buď vstupními linkami, výstupními linkami nebo signálem řídícím směr. A právě tyto tři signály vstupují do logiky jednotlivých pinů, která se stará o správné nastavení každého pinu, jeho výkonové přizpůsobení a každý vstupní pin má i svoji ochranu v podobě rezistoru a diod. Mikeš jde poměrně do hloubky a kromě překreslení do schématu, se kterým hodně pomohl Panda38 pracuje i na simulaci polovodičových přechodů v programu Magic a dalších.

Nebyl by to Tálský mlýn, aby součástí atrakcí nebylo i nějaké to lehčí obžerství. Podzimní akce bývá už léta spojená se Svatomartinskou husou a ani letos tomu nebylo jinak.

Po husičce a pivečku bylo hodně lákavé hupsnout na hoďku, dvě, tři 😉 do postýlky, ale byli jsme všichni tvrďáci a vrátili se zpět na plac, přece jen čas na TM je vzácný a škoda ho plýtvat na spánek, byť velmi přijemný.

Já s Mikešem jsme se pustili do zkoumání domku pro karty do MZ-2500/2800, který NOBOMI koupil v Japonsku. Domeček je náhradou originálního dílu SHARP MZ-1U09, který ale není příliš k sehnání. Nějaký Japonec si dal práci a vytvořil náhradu s plošných spojů spojených v rozích kostkami se závity, tak jsme s Mikešem zkoumali, jak to má udělané.

Radek má to štěstí, že je majitelem originální klávesnice pro MZ-2800. Těch fakt moc není, za poslední asi tři roky jsem na Yahoo Japan viděl asi tři a vždy se vyšplhali do horentních výšin. Naštěstí to vypadá, že se klávesnice bude dát nahradit Mikešovým nebo Bohoušovým PS/2 adaptérem, protože signálově je připojený na stejných 9 pinů, ale fyzický konektor je zádrhel. Zatímco MZ-2500 používá klasický miniDIN 8-kolík s tím, že GND je vedené stíněním, tak MZ-2800 má jakýsi podivný 9-pinový konektor připomínající částečně USB. Tak jsem ho alespoň detailněji nafotil a dobrá zpráva je, že uvnitř je malá konektorová destička připojená do počítače přes konektor JST XH nebo PH (jsem si nezměřil přesně rozteč, já trdlo), takže tam se bude dát si napojit a nahradit konektor v MZ za jiný vhodný, třeba ten USB3.

Kdybyste někdo měli tip na typ konektoru, budu rád. Na konektoru na těle počítače je napsáno AMP, ale nic podobného se mi nepodařilo najít.

Pak jsem se věnoval rozebrání a nafocení Bohoušova 230V zdroje pro SHARP MZ-2500. Bohouš si zdroj v MZ-2500 upravil, aby fungoval na 230V a nemusel používat 100V adaptér. Vyhodil hlavní desku zdroje, místo ní namontoval zdroj Mean Well RPT-60B a jediné co musel udělat byla přechodka mezi dvěma interními deskami zdroje. Kdyby nechtěl druhou desku používat, šlo by nový zdroj přímo zapojit do desky MZ, konektory jsou úplně stejné i po 35 letech. Ta standardizace má něco do sebe 🙂

Dex se pustil do výměny napájecích modulů ve třech jeho Enterprise počítačích. Napájecí modul, který je na desce, se poměrně hodně zahřívá a kazí membránu klávesnice. Je potřeba odpájet celkem hodně součástek a pak na desku napájet nový napájecí modul. Díky vydatnému vrčení elektrické odsávačky se rozhodně nedalo po husičce na place zdřímnout 🙂

Suksoft dělal na FPGA implementaci QuickDisku. Mistic a Honza Sembera se věnovali programování her. Mistic psal na ZX Spectrum Next textovou hru pro Speccy, ovšem na aktuální téma akce na Tálském mlýně. Honza makal na SHARP hře, ale trochu se zasekl na výkonnosti BASICu a tak začal zkoumat možnosti jeho kompilace případně použití jiného jazyka. Misticova hra je ke stažení na OldComp fóru.

Já jsem se pustil do testování SASI řadiče MZ-1E30 na SHARP MZ-2800. SASI disk jsem emuloval na RaSCSI, ale nechtěl mi fungovat. Na MZ-2500 jel SASI disk v pohodě, ale na MZ-2800 ani ťuk. Resp. fungoval v režimu MZ-2500, ale ne MZ-2800. Sharp MZ-2800 má dva procesory Z80, kvůli kompatibilitě s MZ-2500 a 286, která je nativní pro MZ-2800. Počítač bootuje do MS-DOS 3.10 a z něj se spouští i BASIC M-28. Po chvíle pokusů se mi vypnutý počítač začal strašně rychle zapínat a vypínat a zdroj podezřele chrčel. Když jsme ho natvrdo zapnul, jel v pohodě. Tak jsem zdroj rozebral, jestli neobjevím nějakou zradu. Všechno vypadalo cajk, ale když už jsem měl zdroj a některé karty vyhozené, tak jsem počítač ze zvědavosti rozebral celý. Je to celkem zajímavý kousek železa, mainboard má opravdu skoro oddělené 8-bitové a 16-bitové světy, grafika i sloty pro rozšiřující karty jsou jiné. Společný je snad jen řadič disket a klávesnice, myš. Jinak jsou to prostě dva počítače v jedné bedně.

Zdroj má automatické zapínání odběr na výstupu, tak to vypadá, že asi kvůli nějakému kondíku se zdroj samovolně zapíná, ale nepodařilo se mi přesnou příčinu odhalit. Moc to nevadí, protože mám v plánu zdroj stejně vyměnit za zdroj na 230V. Tím se obvod automatického zapínání stejně vyřadí z funkčnosti a stejně bych u nás do 100V výstupních zásuvek nice nezapojoval.

Víc mně ale trápilo to SASI, které se mi na MZ-2800 nepodařilo rozjet. Až při pročítání Japonských stránek pozdě v noci jsem našel zmínku a i jsem si vzpomněl, že RaSCSI má možnost emulace disku s 1024 bytovými sektory. Standardní disky mají sektory o velikosti 512 bytů. Podopora 1024 bytových sektorů se nedá zapnout žádnými přepínači, ale aktivuje se automaticky, pokud má soubor velikost 22437888 bytů. V neděli dopoledne jsem správně zvětšil velikost SASI obrazu a voilá, počítač nabootoval jako víno.

Bohouš se intenzivně už od sobotního odpoledne věnoval implementaci dema Bad Apple na SHARP MZ-800 a MZ-1500. Zvolil zajímavou cestu. Počítač běží v textovém režimu a pro grafiku se využívá dynamické přegenerovávání PCG (programovatelného znakového generátoru). Je to na rychlost i velikost dat úspornější než kreslit jednotlivé snímky v grafickém režimu, nemluvě o tom, že MZ-1500 žádný grafický režim nemá. PCG u MZ-800 má 512 znaků což se perfektně hodí na rozdělení snímků na sudé a liché a jeden snímek tak může být vykreslený, zatímco se druhý připravuje. Bohouš si nejprve napsal analyzátor dat a konverzní program s kompresí a následně vytvořil program pro MZ-800. Bad Apple nám poběží v rozlišení 272×200 pixelů a můžu říct, že bude vypadat fakt dobře.

Fotek jsem nafotil vícero, tentokrát jsem naštěstí fotil celkem dost a pokud vás zajímají SHARPy, určitě stojí za shlédnutí. Jsou mezi nimi detaily na rozebranou myšku MZ-1X10 a rozebraný počítač MZ-2800, které nikde jinde asi nenajdete. Koukněte tady:

https://photos.app.goo.gl/G5VPjB1JnZBF1emG6

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce, MZ-1500, MZ-2500, MZ-2800, MZ-700, MZ-800, SHARP, X1 se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: SHARP setkání Tálský mlýn – podzim 2021

  1. Mikes21 napsal:

    Martine, díky za report. Za sebe můžu jen potvrdit, že to bylo letos opravdu intenzivní a to v mnoha oblastech. Otevřelo se mnoho různých témat a snad moc nevadilo, že některé nabyly tak úplně o Sharpech. Zkrátka to bylo o velice fajn lidech a o jejich velké lásce, totiž starých počítačích a všem co se okolo nich děje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *