OldComp párty VII – září 2021

Minulý víkend se konala ve sklípku v Horních Počernicích již v pořadí VII OldComp párty. Ani bych neřekl, že tolikátá, ale holt to utíká. Cestou z Brna jsem to vzal přes Třebíč, naložil Uunka a v pátek okolo šesté jsme dorazili na místo, kde už bylo celkem živo. Vynosili jsme počítače a jeli jsme se ubytovat do blízkého hotelu Čertousy, kde jsme spali. Přece je postýlka a ráno nachystaná snídaně má něco do sebe. Pěšky do místa akce je to asi 10 minut, takže na pohodu. Teď už jsem si mohl dát točené pivko a to po cestě bodlo.

OCpartyVII_pokec_venku  OCpartyVII_uvnitr

Počítače jsem sice zapojili, ale první večer proběhl více méně v “kecacím” duchu. Dlouho jsme se neviděli, tak bylo o čem povídat.

Druhý den už byl počítačově zajímavější. Když jsem ráno přišel, byl už na místě EC1045, který jel brzo ráno vláčkem z Brna a vzal s sebou i svůj nejoblíbenější přenosný počítač – SAPI-1. Nejdřív se tvářil, že to bylo úplně na pohodu, ale pak z něj tak nějak postupně vylezlo, že příště to už asi neudělá Mrkající veselý obličej. EC1045 byl v družném hovoru s Liborem L.A.. který přinesl svoji pro SAPI-1 speciálně vyvíjenou herní grafickou kartu BGP-1. Tedy vzal nejen ji. Libor si postavil i upravený klon procesorové karty JRP-1S a mini sběrnici právě na tyto dvě karty. Komplet doplnil tlačítkovou obdobou klávesnice ANK-1M5.

OCpartyVII_JPR-1S_BGP-1  OCpartyVII_ANK-1M5

Klobouk dolů, Libor je nejen výborný programátor, ale i hardware má udělaný moc hezky, radost pohledět. Libor řešil problém s jeho novou grafickou kartou, kdy mu náhodně občas přihazuje pixely do obrazu. Zkoušeli jsme pár věcí, ale nic kloudného jsme nevymysleli.

OCpartyVII_BGP-1_mereni  OCpartyVII_BGP-1_auta

Libor předvedl i nějaké první hry nebo jejich zárodky a vypadá to, že ze SAPI-1 bude po skoro 40 letech herní platforma Mrkající veselý obličej. Ve výrobě je už nová verze desky BGP-1, kde Libor opravil nějaké chybky a výrazně zlepšil rozvody napájení. Také rozdal nějaké desky, tak bude existovat více prototypů a bude se dát srovnávat.

Já jsem sebou měli SAPI-1 se CP/M a také relativně čerstvě postavenou jednodeskovou 386DX, u které jsem měl MIDI kartu a vzal jsem i nějaké synťáky na ukázku rozdílů mezi Roland MT-32, Roland SC-88 Pro, Yamaha MU2000EX a MT-32Pi.

OCpartyVII_JPR-1Z_DTR-1_BGP-1  OCpartyVII_Groza386

NOBOMI strávil celou sobotu pracovně ve snaze rozchodit na Unikartě emulaci SASI řadiče a SASI disku v SHARP MZ-2500. Co z prve vypadalo jako celkem snadný úkol se ukázalo jako ne až tak jednoduché a Bohouš postupně implementoval jednotlivé funkce SASI, kterých stále přibývalo. Sotva zjistil, co dělá jedna, už bylo potřeba implementovat další. Jednu chvíli to dokonce vypadalo tragicky, když Bohoušovi přestaly fungovat disketové mechaniky a to i bez Unikarty. Nakonec se naštěstí ukázalo, že to byl jen vakl v napájení. Ne, že by se řadič FDD v MZ-2500 nedal opravit, ale mohla by to být drbka.

OCpartyVII_NOBOMI_MZ-2500_Unicard  OCpartyVII_NOBOMI

Práce se někam posunuly a pokračovat se holt bude na Tálském mlýně.

Mikeš s Radkem vedli debatu ohledně GDG. Jdou jediní, kdo na tomto projektu teď intenzivně pracují a každý jde svou vlastní cestou. Mikeš do detailu simuluje křemíkové struktury a aktuálně dešifroval zapojení a funkci IO pinů GDG.

Tematické zaměření letošní akce bylo “Vokaž svýho Cocouše”, ovšem ukázalo se, že Cocouš alias Tandy Color Computer není mezi námi až tak rozšířen, protože jediný, kdo měl na akci reálný CoCo3 byl Misticjoe.

OCpartyVII_Coco3  OCpartyVII_Coco3_game

Možná by se za poloviční body dal počítat i můj MiSTer s RealCoCo jádrem, které běhá celkem pěkně, ale Sierra hry se mi podařilo spustit jen některé. Nutno ovšem říct, že ovládání není pro nás neznalé zcela triviální, ale to tak je s většinou osmibitů. Každý má svá specifika.

K vidění toho bylo spousta, na pokec hodně témat, zkrátka super akce. Nesmím zapomenout pochválit Mistica a Mrafa, že se o nás vzorně starali. Grilovalo se skoro neustále a když se vypil sud, přispěchali s plechovkami, zkrátka organizačně perfektní.

OCpartyVII_Mraf_Misticjoe  OCpartyVII_masinko

Další moje fotky jsem nahrál jako obvykle na Google a můžete se na ně mrknout tady https://photos.app.goo.gl/ri1VQqkX6kjrXcsT8 a za rok zase na viděnou!

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *