ATX2AT Smart Converter – složitější ATX breakout s ochranou

Je to už poměrně dávno, kdy jsem si navrhnul a postavil ATX breakout board pro využití PC ATX zdroje u 8-bitových a jiných starších počítačů. Šel jsem tehdy trochu s kanónem na vrabce a do desky zabudoval jednoduchý mikrokontrolér ATtiny13, který se staral o zapínání ATX zdroje, kontrolu Power Good signálu a měřil i –5V současně s +5V větví. MPU uměl generovat i signál reset, případně 50 Hz, které se v některých retro počítačích celkem hodí. Asi před dvěma lety mně mnohem větším kanónem přetlačil Samuel DEMEULEMEESTER, který konstrukci pojal spíše jako přepěťovou a proudovou ochranu a převodník hlavně pro PC/AT. Výborně se ale hodí i pro jiné než PC/AT počítače. Samuel asi před rokem realizoval úspěšnou kampaň na serveru Kickstarter a hlavně udělal o projektu pěkně zpracovanou web stránku a co je vůbec nejlepší, tak podklady zveřejnil na GitHub pod licencí GPL v3. Takže kdo nestihl Kickstarter, ani na něj nezbyly poslední kousky nebo trpí úchylkou jako já, může si ATX2AT Smart Converter postavit sám.

ATX2AT_SmartConverter_Working   ATX2AT_SmartConverter_ON

Samuel použil výkonnější MPU ATmega32U4, který doplnil výkonovými MOSFET spínači pro každé napětí, dvojitým zesilovačem pro měření proudu, takže kromě stavu ATX PowerGood může ještě měřit napětí a proud na +5V a +12V větvi a v případě překročení nastavených hodnot všechno odpojit. Nastavení ochrany se provádí přes DIP switche, detailnější nastavení (např. rychlost vypínání) je možné přes hezky udělanou PC aplikaci. Musím uznat, že i designově je všechno hezky udělané. Informace je možné získat na displeji a také na již zmíněné PC aplikaci. Škoda, že ATX2AT Smart Converter neměří i –12V a –5V. Jak jsem již zmínil, Samuel desku směřuje spíše do PC/AT segmentu, kde jsou záporná napětí okrajová a nejsou moc potřeba. Obvykle napájí převodníky RS-232C úrovní nebo audio zesilovače, což není kritické. To stejné se bohužel nedá říct o –5V napájení substrátu u 8080 a dalších retro mazlíků, kde je toto napětí kriticky potřeba.

ATX2AT_SmartConverter_Front  ATX2AT_SmartConverter_Back  ATX2AT_SmartConverter_Front-no-display

Celkem mně překvapila cena součástek, která se vyšplhala na cenu podobnou té, za kterou Samuel prodával na Kickstarter hotové desky, ale co by člověk neudělal pro ten pocit zapájet si zase po nějaké době hromádku 0402 odporů a kondenzátoru. Naštěstí jich tam není až tak moc a ostatní součástky už jsou na pohodu. Asi se mi to povedlo, protože obě desky šlapaly na první zapnutí.

Zkontroloval jsem měření napětí a proudu a vyzkoušel jsem si i vypínání při různých nastaveních a zátěžích a musím říct, že to funguje perfektně a měření je hodně přesné. Proto asi Samuel přidal do konstrukce i přesnou napěťovou referenci, přesto, že ATmega32 má interní referenci v sobě.

ATX2AT_SmartConverter_OFF  ATX2AT_SmartConverter_OFF  ATX2AT_SmartConverter_Overcurrent

Kromě automatického vypínání jsou na +5V a +12V větvích ještě i klasické pojistky a na
-5V a -12V větvích resetovatelné PPTC pojistky, takže se o svoje starší PC nemusíte bát.

Na napájení 8-bitových nebo dokonce 4-bitových mazlíků by bylo fajn udělat pár věcí trochu jinak, ale i tak je to super projekt. Nenahradí regulovatelný zdroj s proudovou ochranou, ale na spoustu věcí se hodí perfektně, hlavně tam, kde už stejně používáte ATX zdroj. Něco to stojí, ale pocit bezpečí je k nezaplacení.

Jako obvykle mi zbyly nějaké desky i součástky, tak kdyby měl někdo zájem, dejte vědět.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty, PC se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *