Gamesíme :-)

Co by to bylo za počítač, kdyby na něj nebyly žádné programy. Na ZX80 naštěstí existuje programů docela dost. Některé z nich jsou fantastické. Asi víte, že o zobrazování se na ZX80 stará procesor, takže při obsluze klávesnice nebo provádění programu nekreslí. Přesto se našli BORCI, co na ZX80 napsali hry, jako například legendární Macronics. A někteří stále píšou. Perfektní hry má např. na svých stránkách Paul Farrow.

ZX80R_Scr_SpaceInvaders3k

Nedalo mi to, abych nezkusil pár programů. Nejdřív jsem opsal celý breakout a pečlivě vždy po pár řádcích ukládal na kazeťák.

ZX80_Breakout

Práce se vyplatila a úžasná gameska byla na světě. Bavil jsem se dobře půl hodiny Veselý obličej

ZX80R_Breakout1kB_v_akci

Další programy se mi přepisovat nechtělo. Tak jsem využil zx_p2wav a převedl jsem pár programů do WAV, které jsem se pak následně pokusil přenést do ZX80. Zkoušel jsem to už dřív, ale neúspěšně. Nyní pro drobné úpravě dvěma odpory (popíšu později) se mi podařilo, při maximální hlasitosti iPhone převést všechny programy až do 3kB Space Invaders. Delší bohužel ne. Musím zkonstruovat nějaký zesilovač. Už se touto problematikou zabývám delší dobou, několik zapojení jsem vyzkoušel, ale nedaří se. iPhone má poměrně slabý signál proti kazeťáku. Více později v samostatném článku.

Nyní můžete zkouknou některé z her nebo programů, které jsem vyzkoušel.

ZX80R_Prg_Breakout   ZX80R_Scr_Breakout

ZX80R_Prg_Maze   ZX80R_Scr_Maze

ZX80R_Prg_MemDisp   ZX80R_Scr_MemDisp

ZX80R_Prg_RAMLeft   ZX80R_Scr_RAMLeft

ZX80R_Scr_Battleships   ZX80R_Scr_BlackJack2

Příspěvek byl publikován v rubrice Sinclair, ZX80. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *