Nový domeček pro MiSTer FPGA – Official MiSTer Case

Ricardo Saraiva (ultimatemister.com) mi poslal díly na Official MiSTer Case a pár dalších desek, tak jsem konečně dal mému MiSTer FPGA důstojný domeček. Při té příležitosti jsem si postavil i nový USB Hub, ne že by verze 2.1 měla moc rozdílů proti v1.2, ale proč ne Mrkající veselý obličej a stejně tak jsem si postavil nový IO Board v6.0, který se opět moc neliší od předchozího v5.6, ale když už, tak už.

MiSTer_original_case_angle1   MiSTer_original_case_angle2

Byla to celé celkem pěkná skládačka. Case je tvořený 6 plošnými spoji. Bočnice jsou pomocí drátěných oček upevněny na sloupky na vlastní konstrukci MiSTer a horní a dolní část se přišroubuj9 šroubky přímo ke sloupkům.

MiSTer_RetroShop-pt_inside   MiSTer_RetroShop-pt_parts

Sloupky na Terasic DE10-Nano zůstávají původní, po ním jsou 10 mm sloupky na USB Hub a nahoře 10 mm nad IO Board. Celkový rozměr sestavené krabičky je jen o malinko větší než potřebná trojice desek, tj. 110×72×45 mm (teda správně pětice až šestice desek, pominul bych desku SDRAM, RTC a Audio In, ale ty jsou uvnitř a rozměry nezvětšují).

MiSTer_without_case_Martin_angle1   MiSTer_without_case_Martin_angle2

Když pominu drobné zádrhely, jako že jsem zapomněl objednat přepínač na Sync On Green pro VGA výstupu, který zase tak moc potřeba není a nemám zatím vůbec Audio In modulek, tak šla konstrukce celkem hladce. Docela zajímavý je horní panel kde jsou použity čiré ploché LED jen jako světlovodiče pro LED na IO Boardu.

MiSTer od mého příspěvku psaného před rokem a půl udělal obrovský skok dopředu, který by určitě stál za samostatný článek. Uživatelská základna se zněkolikanásobila. Díky tomu, že je projekt Open Source, vznikla řada prodejců rozšíření a vzniklo spousta nových FPGA core, ponejvíce z Arcade herních automatů a na dalších se pracuje.

Official Mister Case je tak trochu “černá vrána”, protože jako jediná MiSTer konstrukce od Alexeye Melnikova (Sorgelig) není Open Source a pokud ho chcete musíte si ho prostě koupit. Ricardo se někde v diskusi zmínil, že z výtěžků se částečně financuje vývoj, což beru kladně, protože proč by z toho neměl Sorgelig taky něco mít, když práce odvádí kvanta a nepolevuje ve svém úsilí. Taky je super, že už není sám a ná jádrech pracuje i několik dalších lidí . Pokud se vám Official Mister Case líbí, tak zkuste kontaktovat Ricarda přes PM na Facebooku,  nebo na novém web shopu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *