Slim SD HxC Floppy Emulator

Mr.Gorgos rozjel na OldComp stavbu emulátoru disketové mechaniky a tak jsem se taky svezl. Co si člověk sám nepostaví, z toho nemá tu správnou radost Mrkající veselý obličej. Mr. Gorgos připravil všem zájemcům luxusně popsané sady součástek, které stačilo jen osadit, takže příjemná práce asi na hoďku a půl v klidu. Procesor už byl zapájený, protože SLIM verze HxC emulátoru nepodporuje online programování firmware bootloaderu, takže Mr. Gorgos musel PIC na všechny desky zapájet, poslat do Francie, J.F. DEL NERO mu do nich naprogramoval firmware a poslal zpět. Trochu patálie, nicméně dopadlo to dobře.

HxC_Slim_front_Martin   HxC_Slim_back_Martin

Firmware pro HxC je placený a stojí 10 €. Platí to pro standardní verzi, slim verzi i Gotek verzi. Jediná slim verze ovšem nemá nástroj pro naprogramování bootloaderu přes speciální software napojený na předplacený účet. Proto tak komplikace s posíláním.

Jak jsem se již zmínil, stavba v pohodě, oživení také. Podle blikání LED nebyl nainstalovaný firmware, ale jen bootloader, tak jsem na SD kartu nahrál firmware, ten se updatoval a pak už HxC emulátor chodil jak má. Vyzkoušel jsem i připojit displej 16×2 znaky, jako je u standardního emulátoru a není to problém, displej funguje, jen je potřeba nejnovější beta firmware. Nicméně bez tlačítek na volbu obrazu nemá jiný než indexový režim moc smysl, resp. potřebujete ovládací aplikaci v počítači, takže HxC slim se hodí jen opravdu na specifické účely, kde máte málo místa nebo potřebujete jen pár disket.

HxC_Slim_with_LCD_Martin   HxC_Slim_LCD-scr_Martin

Zkoušel jsem i klasický OLED displej, ale ten nefunguje. Není divu, “beta” firmware s podporou displeje je z 21.9.2014. Standardní nejnovější firmware je z 29.9.2013. Vypadá, že slim verze asi není kdovíjak podporovaná ani vyvíjená. Na druhou stranu, vlastní emulace z HxC souborů je lety odladěná a chodí perfektně.

Člověk ani kdovíjak neušetří, celá ta legrace, včetně naprogramování PIC a poštovného vyšla na 1200 Kč, což je asi 300-400 Kč úspora proti nákupu u Lothareka. Samozřejmě, kdo trpí mojí úchylkou “postav si sám” tuto variantu ocení, pro běžné uživatele retrokompů to asi není. Nemluvě o tom, že spoustu práce s tím měl Mr. Gorgos, za což mu patří nehynoucí dík.

Nechci se pouštět do nějakých srovnání, variant floppy emulátorů je hodně, bylo by to na samostatný článek. Chtěl jsem jen napsat krátké info o trochu opomíjené variantě floppy emulátoru, která se může někomu hodit ve specifických případech. Pro běžného uživatele bych doporučil spíš Gotek s FlashFloppy, což vyjde výrazně levněji a nabízí nesrovnatelně více možností.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Slim SD HxC Floppy Emulator

  1. krupkaj napsal:

    Zrovna resim, jestli dat slim verzi do sveho STe a vypada to, ze verze fw z ledna 2020 uz podporuje OLED.
    https://hxc2001.com/download/floppy_drive_emulator/slim_sd_hxc_floppy_emulator_firmware_release_notes.txt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *