Kniha Mikroprocesor Z80 a programovatelné obvody

Na letošní ByteFest mi Ikon přinesl jeho knížku Mikroprocesor Z80 a programovatelné obvody od Vladimíra Dvořáka, kterou vydala ČSVTS v roce 1988. Domluvili jsme se, že knížku naskenuji, aby informace z ní byly pohodlněji dostupné. Knížka obsahuje popis procesoru Z80, celkem detailně rozebraný instrukční soubor a stručný popis periferních obvodů Z80-PIO, Z80-SIO, Z80-CTC, Z80-DMA a Z80-DART. Ne, že by se tyto informace nedaly najít jinde, ale tady jsou celkem hezky podané a v češtině.

Mikroprocesor_Z80_a_programovatelne_obvody

Naskenování nebylo úplně jednoduché, starší papír byl poměrně tenký a křehký, podavač mi stránky tahal nakřivo, tak jsem ho “krmil” na několikrát a jednu stránku mi uprostřed kolečko podavače natrhlo. Naštěstí to Ikon vzal poměrně statečně. Nakonec se knížku podařilo úspěšně celou naskenovat, prohnat českým OCR a vy si ji teď můžete stáhnout. Menší optimalizovaná verze má jen 20 MB, ale už je to vidět na kvalitě obrazu.

Mikroprocesor_Z80_a_programovatelne_obvody_OCR.pdf (100 MB)

Mikroprocesor_Z80_a_programovatelne_obvody_OCR_OPT.pdf (20 MB)

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazeno se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: Kniha Mikroprocesor Z80 a programovatelné obvody

  1. Clouseau napsal:

    V té době toho o Z80 procesoru k dispozici moc nebylo. Nicméně v ten rok vyšla další „Bible“ a to zajíčkovy Bity do Bytu 🙂

  2. Magad napsal:

    Jezisek prisel drive.

  3. zz_indigo napsal:

    Ja si pamatram obrovsku knihu kde okrem Z80 boli rozobrate aj 8080/8085/8047/8051 a 8068 +80168. Ale meno si nespomeniem.

  4. Ikon napsal:

    Veľká vďaka Martine za sken a OCR. Jedna natrhnutá stránka sa buď zlepí alebo nahradí kópiou zo skenu. Aj tak budem odteraz už prevažne listovať elektronickú verziu. A hlavne, že sa správna literatúra dostane do rúk správnym ľuďom.

  5. fprik napsal:

    Ano, tehdy velmi hodnotná knížka! K tomu Z80 CPU, PIO, SIO a 6116 sehnané na burze za těžký peníze, simulátor ROM 32×8 s kolíčky, žlutá nepájivá pole ze svazarmu a několik metrů telefonního kabelu. A už se experimentovalo.

  6. John Blbec napsal:

    diky, je fajn to mit v el. podobe

  7. Billy napsal:

    @zz_indigo nieje to tato? Architektúry mikroprocesorov
    https://www.databazeknih.cz/knihy/architektury-mikroprocesorov-406460

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *