Replika Science of Cambridge MK14 Cassette Interface

Po úspěšné realizaci emulátoru pro sériový přenos pomocí rutin pro obsluhu kazetového magnetofonu zbývalo už jen v praxi vyzkoušet moji repliku původního MK14 Cassette Interface. Já už tedy kdysi dávno jen tak narychlo zkoušel první prototyp, ale ten mi s reálným magnetofonem zlobil, takže teď jsem si rovnou připravil více času, osciloskop a signál jsem zachytával přes mikrofonní vstup počítače a nahrával zpět přes sluchátkový výstup. Vyplatilo se a ve skutečnosti to nebylo vůbec nijak komplikované, stačil návod Mrkající veselý obličej.

MK14_Cassette_Interface_replica_front   MK14_Cassette_Interface_replica_back

Možná na začátek trochu teorie, kterou jsem posledně vynechal. Signál z MK14 je relativně velmi jednoduchý. Nástupná hrana znamená začátek bitu. Po 14 ms čte druhá strana logickou úroveň. Celý bit trvá cca 32 ms. Hodnota nula skončí vysokou úroveň cca 4 ms po náběžné hraně, zatímco jednička ji ponechá cca 16 ms. Tím pádem rutina čte po 14 ms tu správnou úroveň. Mrkněte do manuálu, je tam vše velmi hezky popsáno.

MK14_Cassette_Interface_signal_manual

Takto funguje i můj emulátor. Cassette Interface navíc jedničku moduluje cca 1 kHz signálem z oscilátoru (já naměřil asi 1.38 kHz), aby se dala dobře zapsat na kazetu. Nula je zaznamenaná jako ticho, resp. šum. Druhá část Cassette Interface tohle demoduluje zpět na jednoduchý signál, který čte load rutina. Jak prosté a funguje to překvapivě dobře

MK14_Cassette_Interface_working   MK14_Cassette_Interface_masuring

Jediný problém, na který jsem narazil byl poměrně velký šum vstupního signálu do magnetofonu. Celkem překvapivě, se ale i takto zašuměný signál dá spolehlivě načíst. Chce to jen správně nastavit hlasitost výstupu magnetofonu, aby šum těsně ignoroval. K tomu vám pomůže LED LE2, která indikuje načtenou demodulovanou jedničku.

2018-04-01 (6)   2018-04-01 (4)

Šum by se asi dal částečně pořešit lepší kabeláží, ale já použil řešení popsané přímo v manuálu “7) Levné zahraniční magnetofony mohou vyžadovat vstup okolo 100 mV. Abyste získali tento silnější signál, zvětšete R6 na 2k7.” To je poměrně výrazná změna výstupu a opravdu pak už není nutné signál z mikrofonního vstupu tolik zesilovat a šum zaznamenaného signálu je výrazně nižší.

2018-04-01 (10)   2018-04-01 (8)

Pro lepší ilustraci ještě dva snímky z osciloskopu, které ukazují výstupní signál z Flag 0 na vstupu Cassette Interface a výstupní již modulovaný signál. Docela zajímavé je, že do výstupního modulovaného signálu je přimícháván i vstupní a tím se posunuje stejnosměrná nula tak, signál byl okolo ní centrovaný.

2018-04-01 (28)   2018-04-01 (27)

Na závěr ještě plošňáky, které čekají na všechny, kdo si je předobjednali. Doma mám už i desky VDU, ale čekám ještě na DPS RAM/ROM rozšíření. Jak bude všechno po kupě, dám každému vědět.

MK14_Cassette_Interface_PCB_front   MK14_Cassette_Interface_PCB_back

V tomto článku neuvádím obsluhu kazetových rutin, najdete ji v manuálu i mém předchozím příspěvku o kazetovém emulátoru. Manuál ke Cassette Interface určitě doporučuji prostudovat v každém případě, je stručný a výstižný.

Kdo byste chtěli nějaký ten vzorek na vyzkoušení, nebo i jen tak poslechnutí, jak zní magnetofonový signál MK14, tak jsem nahrál do WAV 255 bytů novější verze SCIOS. Můžete ji zkusit načíst na adresu 0B00 a porovnat, jestli jsou data načtená správně.

SCIOSN_with_R6-2k4.wav

Příspěvek byl publikován v rubrice MK14, Sinclair se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: Replika Science of Cambridge MK14 Cassette Interface

  1. Charos napsal:

    Zdravím a gratuluji k další užitečné věci.
    Kde necháváte vyrábět tento typ DPS (cín, potisk, bez masky)?

  2. Martin napsal:

    MK14 desky v CZ v APAMA, tyto jsem delal v Cine, tusim AllPCB nebo Elecrow.

  3. Pingback: MK14 audio WAV converter a MK14Duino pro Cassete Interface | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *