FOReVER 2018 ‚The 8-bit Atlantis‘

Minulý víkend se konala 8-bitová demo party FOReVER 2018, tentokrát s podtitulem ‚The 8-bit Atlantis‘. Z rodinných důvodů jsem bohužel nemohl jet na celý víkend, ale byl jsem rád, že jsem se na Forever dostal alespoň v sobotu.

Forever2018_Agrosuca   Forever2018_round_table

Domluvili jsme se s Pavlem a Radimem, že okolo 8 ráno vyrazíme z Brna, což se nám celkem povedlo a okolo 10 hodiny jsme byli na místě. Dle očekávání bylo celkem plno a tak jsme si z předsálí museli donést stůl, naštěstí jich tam pár bylo. Museli jsme ovšem opatrně, abychom neprobudili spící pařmeny. Třeba o nejmenovaném Commodoristovi jsme se dozvěděli, že aktuálně není, protože šel před chvílí spát. Asi to v pátek muselo být celkem velké Veselý obličej.

Po chvíli dorazil Bohouš s tím, že cesta byla peklo. Vzal si totiž elektrický Nisan Leaf a tak musel co chvíli dobíjet. Bohouš nezklamal a měl s sebou Sharpíka. Já jsem si s ohledem na jen denní účast vzal pouze notebook. Jsem ostuda. Pozdravili jsme se se všemi známými tvářemi, nebo alespoň většinou a já jsem se dal dávat do kupy poslední verzi firmwaru pro Unikartu a nějaká demo data na SD kartu. To se mi celkem povedlo a človíčkovi jsem to poslal. Trošku mně mrzí, že psal několika různým Sharpistům, uháněl nás a pak ani nepoděkoval. Já nevím, co je to dnes za lidi. Na Facebooku je pár lidí, co držkují, že nemají Unikartu. Já vím, že to není jednoduché. S Bohoušem jsme naplánovali, jak tohle trochu zlepšit, ale stejně. To se Vám fakt chce něco dělat pro lidi, co si akorát umí stěžovat, místo aby se nějak zapojili. Divná doba.

S Bohoušem jsme zkoušeli přeložit pro Sharp MZ-800 i nejnovější verzi firmwaru pro Unikartu, ale nějake se nám negeneroval obraz. Unikarta jako taková asi fungovala, ale v generování obrazu je nějaká zavlečená chybka, která vznikla úpravami pro kompatibilitu s MZ-700 a MZ-1500. Asi by bylo fajn, kdybychom na Tálském Mlýně všechny tři Sharpy ve firmwaru odladili, abychom měli jistotu, že chodí, jak mají a mohli dělat další vylepšení.

Bohouš nabízel k prodeji jeho Commodoristický počin ARMSID. Docela mně překvapilo, že byl spíše vlažný zájem. Za 20 EUR, za které Bohouš ARMSID nabízel mi to přišlo zadarmo. Kdo nekoupil, prohloupil. Teda nemám sluch, ale za mně ARMSID funguje perfektně a když ho i Factor6, kterému v tomto bezmezně důvěřuju, po předchozí kritice a pomoci s odladěním, pochválil, tak není co řešit. Určitě nejlepší existující náhrada SIDu. Navíc univerzální, ARMSID si sám detekuje, místo kterého SIDu jste ho do desky zapojili. Samozřejmě má i konfigurátor, možnost update firmware, výkonově proti SWINSID je to úplně někde jinde, prostě pecka, Bohouš je šikula.

Odpoledne byly soutěže a všechny příspěvky byly, jako obvykle, na velmi dobré úrovni. Klobouk dolů před všemi, co nelitují čas a dají do kupy jakýkoli příspěvek. Jediné, co mně zarazilo, byl obrovský rozdíl mezi Atari a Commodore hudbami. Nikdy jsem si toho nevšiml, ale SID je fakt safra o kus dál než POKEY.

Někdy po 9. hodině jsme se sbalili, rozloučili a vyrazili k domovu. Škoda, že jsme tím pádem prošvihli koncert Brothers in .ATRs, podle záznamu na YouTube vypadá, že byl super. Tak snad příští rok se mi podaří zajet na celý víkend.

Letos jsem udělal jen pár fotek, ale pokud chcete mrknout, tak jsou tady:

https://photos.app.goo.gl/EpRwP87ZGRvlEYRi1

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: FOReVER 2018 ‚The 8-bit Atlantis‘

  1. Tridé napsal:

    Pekny report. Vidis ten ArmSID som prehliadol. No kazdopadne aj na Atari existuje pripojenie SIDu a aj player modulov… Cize mozno by som jeden dva zobral.

  2. Brad napsal:

    Kluci, nemohl by někdo zapracovat na tom ROM modulu MEDA pro PP-01? Schéma, obsah EPROMek, sken dokumentace a tak? Bylo by škoda, kdyby to zmizelo jen tak beze stopy, obzvlášť když k PP-01 zas tolik programů a hardware není…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *