ByteFEST 2018

O víkendu 12.-14. října 2018 se konal další ročník největšího česko-slovenského setkání příznivců historických počítačů ByteFEST 2018. Samozřejmě, že jsem nemohl chybět a tak opět přináším pár fotek a mých postřehů z akce.

ByteFEST_2018_vstupenka   ByteFEST_2018_people

Z Brna jsme vyrazili společně s EC1045 něco po poledni, po cestě jsme naložili Uunka a něco před čtvrtou jsme byli na místě. Stolů bylo zatím dost, takže jsme si vybrali nějaké uprostřed a začali vyskládávat naše mazlíčky. Uunek měl SHARP MZ-1500 a ještě jeden, který potřeboval opravit, a také japonský NEC PC Engine. Já jsem vytáhnul SHARP MZ-2500, který jsem měl plně vybavený všemi kartami a hlavně SASI řadičem a emulátorem disku. EC1045 jako obvykle vytasil své monstrózní SAPI 1 s hromadou karet a 8” disketových mechanik.

Dlouho jsem sháněl a pokoušel se koupit SASI řadič Sharp MZ-1E30, ale nikde nebyl k mání. Věděl jsem o dvou ve sbírkách u Japonců, ale maximum, co jsem z nich vydyndal byly fotky. Až nedávno Ohishi Nobuaki nakreslil ze svojí desky schéma a to už nebylo co řešit a nakresil jsem desku, udělal prototyp a světe div se, ono to funguje Mrkající veselý obličej. Nebylo to zase tak úplně jednoduché, ale detaily si nechám na samostatný článek o MZ-1E30 a SASI.

MZ-2500_with_MZ-1E30_open   RaSCSI_wired_detail

Jako disk jsem měl připojené RaSCSI. Trochu nešťastně jsem si našel rozumně vypadající desky i s podklady na netu netuše, že autor desek zveřejnil naprosto nefunkční verzi s pomotanými 8 vývody a suše ji tam nechává. Naštěstí to šlo předrátovat celkem snadno a chodí to. Navrhl jsem si jiné desky s aktivními terminátory a univerzálnějším konektorem, co by měli pasovat dobře na Raspberry Pi, ale zatím jsou někde na cestě. Sharp MZ-2500 je obyčejný 8-bit, ale vybaven 256 kB RAM, 128 kB video RAM, 256 kB slovníkovou ROM kartou, voice kartou, 4096-barevnou kartou, RAM diskem 640 kB a SASI řadičem s emulovaným SASI diskem 20 MB je to celkem solidní dělo.

S Bohoušem jsme trochu poladili nastavená MZVGA konvertoru, aby obraz z MZ-2500 byl stabilní. U LOW režimu 640×200 se nám to povedlo dobře a obraz je krásně stabilní, konfigurace je následující:

[MZ2500Low]
CLOCK = 14318180
PHASE = 42
WIDTH = 752
HEIGHT= 240
HSHIFT= 140
VSHIFT= 19
LINES = 263
HPOL  = 0
VPOL  = 0
FRAME = 32
HSIZE = 1
VSIZE = 2
TOP   = 40
LEFT  = 24
VMIN  = 59.000
VMAX  = 61.000
INTENSITY = 0

Bohužel, u rozlišení 640×400 jsme narazili na problémy s výkonností MZVGA, který zvládne signály do cca 20 MHz a tady už máme nějakých 21,5 MHz. Nakonec Bohouš vymyslel, že prostě obětujeme každý 8. pixel, čímž dostaneme MZVGA na akceptovatelnou frekvenci. Obraz je celkem stabilní lehce se vlní přirozený “antialiasing” u vynechaných pixelů, podle toho, jak vyjde časování, ale koukat se na to a dělat se s tím dá. Kdyby někdo chtěl zkusit, tak parametry jsou tyto:

[MZ2500High]
CLOCK = 18792611
PHASE = 0
WIDTH = 636
HEIGHT= 420
HSHIFT= 116
VSHIFT= 20
LINES = 440
HPOL  = 0
VPOL  = 0
FRAME = 32
HSIZE = 1
VSIZE = 1
TOP   = 90
LEFT  = 80
VMIN  = 59.000
VMAX  = 61.000
INTENSITY = 0

Na programu jsem měl dopředu naplánované i nějaké ty servisní práce. Uunek při intenzivní práci na návodu k Unikartě úspěšně dvě Unikarty zlikvidoval, což nebyl velký problém, stačilo vyměnit MPU. Jednu kartu vzal s sebou, protože fungovala, ale neměla na VGA výstupu modrou barvu. Udělali jsme s Bohoušem nějaké testy, trochu jsme to proměřili, ale vše ukazovalo na MPU. Tak jsem ho také vyměnil. Na ByteFESTu to nebylo úplně jednoduché, člověk na to nemá dost klidu, takže jsem nový MPU zapájel trochu nakřivo a měl jsem strach o dobrý kontakt, tak jsem si ho cvičně odpájel a připájel zpět ještě jednou. Byl jsem celkem, rád, že se mi operace v tom mumraji povedla bez pokřivení nožiček a opravená Unikarta chodila jako víno. Primární problém byl asi v tom, že Uunek měl monitor a počítače zapojené do jiných zásuvkových okruhů a říkal, že při zapojování VGA nebo USB do Unikarty to “trochu kopalo”. Snad to po přepojení do jedné zásuvky bude v pohodě.

NOBOMI_checking_Unicard   Group_repairing_MZ-800

Další naplánovaná oprava byla RAM v Uunkově MZ-1500. Na počítači nešlo v podstatě nic spustit, byť monitor nabíhal. Šly spustit nějaké moje paměťové testy, co jsem si napsal a ty padaly na adresních testech, takže jsem podezříval spíše nějaký adresový multiplexer. Pro jistotu jsem s sebou měl jak paměti, tak multiplexery. V monitoru jsem koukali do RAM, co se kam zapisuje, ale úplně moudří jsme z toho nebyly. I sešlo se na ByteFESTu více chytrých hlav dohromady, ke mně, Uunkovi a Bohoušovi se přidal rEVERz, Ikon a Roman Bórik a to už byla velká síla. Roman nakonec přišel na to, že když se píše na adresu, kde je nastavený 13. adresní bit v jedničce, zdvihne se na jedničku i 5. adresní bit. A to už jasně ukázalo na jeden z multiplexerů. Po výměně a otestování počítače vše šlapalo jako víno, takže uctivě děkuji celém lékařskému konziliu za dobře odvedenou práci.

Další oprava, která už ale byla náhodná byl Sharp MZ-800, který se nám dostal do rukou a nešťastný majitel jej nemohl rozchodit. Bohužel ani nám se to nepovedlo, byť jsme mu věnovali poměrně hodně času. Sharp GDG (něco jako ULA na Speccy) často neodchází, ale zrovna tady to vypadalo na tento případ. Jedna adresní linka se držela pořád nízko a i když jsme odstranili všechny IO na ní a zkusili i pullup, nepomohlo to. Bohužel na MZ-800, narozdíl od MZ-700 a MZ-1500, zatím nemáme náhradu GDG. Snad časem.

Ikon_Roman_PP-01   PP-01_SD-ROM_box_and_PCB

Když jsem už zmínil Romana Bórika, tak musím říct, že Roman udělal další skvělou věc a to SD-ROM modul pro PP-01. Roman zatím modul nezveřejnil, ale plánuje to udělat, nicméně si o něm zatím můžete přečíst Ikonův článek na stránkách SinDiKat. Z Romana se mi podařilo vydyndat jednu desku a z Ikon mi k ní přidal krásně udělanou krabičku v barvě odpovídající k PP-01. Už se moc těším, až to osadím a rozchodím.

prednasky1   prednasky2

Tradičně zajímavé byly i přednášky, z nichž mně asi nejvíc zaujala ta Honzy Modráka a Jakuba Červinky k historii počítačových herních časopisů v ČR.

K vidění toho byla spousta. Celkem mně zaujal SUPER ENGINE II, v čechách prodávaná “česká” herní konzole, což byl “překabátěný” PC Engine, kde ovšem byla předělaná cartridge z klasických HuCard na asi u nás jednodušeji technicky realizovatelný PCB edge connector s roztečí 2,5 mm.

SUPER_ENGINE_II_with_HuCard AMRSID_with_microscope Dex_with_PIDP-8I

Bohouš nabízel za velmi rozumný peníz svůj ARMSID, což je téměř dokonalá náhrada nedostatkového zvukového čipu SID z 8-bitových Commodore) a přidal zajímavou historku o nelehké výrobě v Číně. Největší zájem ovšem byl o Bohoušův mikroskop, byla fakt super a Bohouš povídal něco o tom, že se na ARMSID vyprdne a začne vyrábět a prodávat mikroskopy Mrkající veselý obličej. Roztomile malinké a moc hezké bylo i Dexovo PIDP-8/I.

Bylo toho k vidění hodně, shrnul jsem jen pár střípků, které mi utkvěly v hlavě, spoustu dalších určitě najdete na foto nebo reportech dalších účastníků ByteFESTu. Pár dalších mých fotek, které se nevešly do článku najdete tady: https://photos.app.goo.gl/hnCSpUUVUhmNYSJT7

Tak jako obvykle toho bylo tolik, že se nedalo všechno stihnout, postřehnout, se všemi poklábosit, ale bylo to fajn. Rád jsem všechny viděl, organizace byla perfektní, velký dík Ferrymu a všem, co mu s ní pomáhali a za rok zase nashle.

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: ByteFEST 2018

  1. MG napsal:

    Mám to chápat tak, že na tyto akce stěhujete polovinu domácí dílny? 🙂 Jinak pěkný článek.

  2. melsoft napsal:

    Mikroskop co je vidět asi na 2 fotkách je Bohoušovy výroba? Dá se o něm někde zjistit víc podrobností? Vzhledem k tomu, že mi pomalu ale jistě odcházejí oči jsem si pořídil čínskou USB-lacinku ale ten na fotkách vypadá zajímavě!!!

  3. Pingback: Отчёт с ByteFEST 2018 « Speccy Live

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *