ByteFEST 2017

Minulý víkend se konal další ročník největšího česko-slovenského retro počítačového setkání ByteFEST. Tak jako každý rok, ani letos jsem samozřejmě nemohl chybět a tak jsem pro vás posbíral nějaké ty postřehy a pár fotek.

ByteFEST_old_logo   Bytefest_people

Letošní ByteFEST mi přišel asi největší, co jsem kdy zažil. Nemám žádné statistiky od pořadatelů, ale subjektivně mi přišlo, že bylo o dost více vystavujících i návštěvníků, než v minulých letech. Pořád bylo co ukazovat, na co se dívat, koho poslouchat a zajímavostí bylo hodně.

Společně s EC1045 a Uunkem jsme přijeli okolo 13. hodiny a byli jsme jedni z prvních. Obsadili jsme stoly, nanosili věci a já jsem se ještě vydal na nějakou pracovní schůzku do města. Když jsem se okolo 17 hodiny vrátil, bylo už v sále celkem plno. Rychle jsem zapojil svoji sestavu a hned jsem musel odpovídat na spousty dotazů.

Bytefest_01   Bytefest_02

Letos jsem se rozhodl nebrat nic “profláklého”. Původní myšlenka byla, že vezmu klon PDP-8/e SBC6120 společně s IOB6120, vezmu k tomu nějaké terminály a ukážu 5-uživatelský běh EDUBASIC na 5 fyzických terminálech. Nicméně, jak to chodí, nestihl jsem vše pořádně nachystat a brát to jen tak nemá cenu. Navíc SBC6120 už jsem s sebou před 5 lety na ByteFESTu měl. Takže jsem sáhnul do sbírky a vzal nějaké novější přírůstky. Sharp X68000 sice už mám déle a má ho u nás více lidí, ale na ByteFESTu jsem ho ještě neviděl. Jak sám název napovídá, jedná se o počítač s procesorem Motorola 68000 taktovaným na 10 MHz. Díky dobře vyřešené grafické části se z něj stala postupem let tak trochu herní konzole. Designově je to krásná mašinka a tak celkem budila zájem, byť skoro každý už o ní slyšel. Naopak druhá herní konzole z dílen japonského Sharpu, kterou jsem vzal hned ve dvou provedeních, byla pro mnohé překvapením. Jednalo se o Sharp Twin Famicom, což je Sharpem licencovaná verze NES (Famicom) v kombinaci s Nintendo Disk System. Nintendo Disk System byl ve své době v Japonsku poměrně oblíbený a Sharpisté v něm poznají svůj starý dobrý Quick Disk s lehkou modifikací obalu disku.

X68000_FamicomTwinRed   TwinFamicom_Flappy   MZ-2500_Flappy

Uunek s sbou vzal Sharp MZ-2500, který hodně lidí zaujal svojí prapodivnou kombinací kazetového magnetofonu a dvou 3,5” disketových mechanik.

Poslední exponát, který jsem s sebou vzal byla replika prvního počítače Cliva Sinclaira – Science of Cambridge MK14. Konečně jsem se totiž po letech dokopal s replikou trochu pohnout, předělal jsem ji na ISSUE 5 a konečně osadil a rozchodil i repliku grafické karty VDU2 pro tento mikropočítač.

MK14_ISS5_replica   MK14_VDU2   MK14_VDU2_scr_empty_RAM

S replikou už jsem celkem spokojen, musím opravit pár drobností se kterými počkám ještě na další dva betatestery a pak udělám pár desek pro zájemce.

Bohouš Nováček tentokrát po nátlaku Sillicona trochu zhřešil a věnoval se konkurenční platformě, nicméně velmi zajímavě. Přinesl vylepšenou verzi svojí náhrady ARMSID, která již hraje velmi dobře. Já nepoznám rozdíl, snad jen Bohoušova náhrada nešumí. Za mně hraje perfektně, dá se zastrčit do Commodore místo jakékoli verze SIDu, sama detekuje napájení a podle něj si upraví filtry. Pro porovnání jsme používali stereo modul, kde na jednom místě byl originální SID a na druhém Bohoušův ARMSID. Super práce.

ARMSID_stereo   ARMSID_stereo_compare

Jeden kousek se mi podařilo z Bohouše vyškemrat, tak se těším, že ho o víkendu otestuji v mém C128, kde mi SID odešel do věčných lovišť.

Bohous_ARMSID   SAPI1_EC1045

EC1045 s sebou vzal jen minimální verzi SAPI-1, takže jeho sestava byla opravdu čistě komorní. Nevím, jak se mu to podařilo, ale opravdu si celou dobu vystačil jen se třemi 8” mechanikami. Mrkající veselý obličej

Moc pěknou expozici mělo muzeum her Cibien’s Corner, kde bylo spousta historických konzolí nejen ke shlédnutí, ale i k vyzkoušení a nechyběl ani můj oblíbený Vectrex.

MuzeumHer1   Vectrex   MuzeumHer2

Nedílnou součástí ByteFESTu jsou každoročně i zajímavé přednášky a jinak tomu nebylo ani letos. Bohužel jsem nestihnul všechny, ale co jsem postřehnul, tak Solaris104 a Pavero měli zajímavou přednášku o československých hrách pro ZX Spectrum a zaujal i Ing. Tomáš Smutný se svojí přednáškou ze života tvůrců počítačů za socialismu.

IngTomasSmutny   IngTomasSmutny2   IngTomasSmutny_audience

Samozřejmě nechyběly ani soutěže a hlavně spousta lidí, se kterými jsem se rád viděl, rád si pokecal a dozvěděl se spoustu nového. Velký dík Ferymu, který vše skvěle zorganizoval a všem, kteří mu s tím pomáhali. ByteFEST má rod od roku větší úroveň, propagaci, partnery a je to opravdu znát. Pokud bych mohl navrhnout jednu drobnost, tak bych uvítal povinné nošení visaček se jmény nebo nicky. Organizátoři měli visačky pro všechny připravené, ale hodně lidí je nenosilo a tak jsem často v rozhovoru tápal, kdo je ten člověk, který se se mnou tak vřele baví, jako dlouholetý kamarád. Ano, asi jsme si spolu mockrát psali a diskutovali věci na internetu, ale jaksi není nad to, když si můžete se jménem asociovat i ten ksicht Mrkající veselý obličej.

Pár fotek jsem dal přímo do článku, ale udělal jsem jich víc, tak pokud si je chcete projít, najdete je na Google Photos zde https://photos.app.goo.gl/6T74vcu1IFDsZ0li1 a za rok na viděnou!

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce, Amiga, Apple, Atari, Československé počítače, Commodore, Moderní projekty, PC, PMI-80, SHARP, Sinclair, Vectrex se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: ByteFEST 2017

  1. Pingback: Jednoduchá externí ROM pro Sinclair ZX Spectrum (+, 128k, …) | Martinův 8-bitový blog

  2. Xiu napsal:

    Děkujeme za pěkný článek a pochvalu našeho koutku 🙂

    Za muzemher.cz Xiu

  3. PedroS napsal:

    Martine, díky za reportáž. Bohouš je machr s tím ARMSIDem. Takové lidi obdivuju. Že si dokáží nastudovat funkci toho čipu a udělat repliku. Něco podobného by potřebovali Ataristi u čipu POKEY (pro 8-bitové Atari), který se ale kromě zvuku stará ještě i o jiné věci. Jelikož vznikají rozšíření na stereo se dvěma čipy POKEY. A originály se špatně shání. Jinak o tu desku pro MK-14 bych měl docela zájem. Možná se sice nikdy nedostanu k jejímu osazení, ale aspoň si ji vystavím na polici 🙂

  4. Pingback: Sharp X1 twin – počítač a herní konzole v jednom | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *