Sinclair SoC MK14, VDU, Cassette Interface, PROM programmer

Konečně jsem se po delší době dostal k tomu, abych „oprášil“ svoji repliku jednodeskového mikropočítače pana Sinclaira – MK14. V době, kdy počítač vzniknul, se ještě Sinclair Research Ltd. jmenovala Science of Cambridge Ltd., takže celý název je obvykle uváděn jako Science of Cambridge MK14. Mikropočítač používá poněkud neobvyklý, ale zajímavý mikroprocesor SC-MP II od National Semiconductor, takže se člověk zvyklý na Z80 dostává do hodně jiného světa a to mně baví. Vlastně hlavní „nakopávací“ impuls přišel z faktu, že se mi podařilo na eBay koupit originál VDU modul pro MK14. Takže jsem opravil chybku na prototypu MK14, pustil jsem se do práce a nakreslil jsem repliku nejen VDU, ale i dalších přídavných desek – Cassette Interface a PROM programmer (blower).

mk14_range   MK14_replica_and_original_VDU

V brzké době mám v plánu moji repliku, které je podle vzoru ISSUE 2 upravit na ISSUE V. Změny jsou víceméně v routování, v klávesnici a hlavně v oboustranném konektoru, kvůli připojení VDU, což už ale mám, protože jsem s VDU počítal. Tím pádem moje ISSUE 2 je vlastně trochu hybrid, tak bych rád, aby replika byla opravdu replika. Následně nechám udělat prototypové desky, vše vyzkouším a pak bych udělal desky pro případné zájemce.

Nevím, kolik lidí bude mít o tuto repliku, případně i o repliky dalších dodatečných modulů zájem, tak se mi prosím předběžně ozvěte na email_martin_img, abych si udělal představu, jak mám plánovat výrobu desek. Asi ji nechám v česku. Desky tak budou o něco dražší, ale umožní mi to pohlídat si barvu použitého materiálu, protože vyjma VDU desky nemají nepájivou masku (a skoro bych podle foto řekl, že původně ani VDU neměla) a mají jen bílý potisk potisk z horní strany a samozřejmě jsou pocínované a prokovené. Když se najde víc lidí, nebude asi cena zase nic nestravitelného pro bastlířovu peněženku. Kdo by chtěl MK14 stavět musí počítat také s výdejem na CPU SC/MP-II (INS8060 ISP-8A/600), které je asi nejdražší součástkou a cena na eBay se pohybuje obvykle okolo 20 GBP, ale např. zrovna teď jej má např. Utsource za hezkých cca 165-250 Kč, podle množství, takže pokud bude zájem, klidně je k deskám nakoupím pro všechny. Další potencionální zásek je na VDU v podobě znakového generátoru DM8678CAB, který se někde objevuje jen zřídka. Ostatní součástky jsou je celkem běžné, byť můžou mást cizokrajnými názvy, jako např. DM80L95, což je ovšem ekvivalent 74LS365. O tom, že není 74L86 jako 74LS86 se ještě zmíním v samostatném článečku, myslím, že to stojí za to.

Prosím tedy, kdo má o tuto taškařici zájem, ozvěte se mi, ať můžu trochu plánovat. Je vysoce nepravděpodobné, že by bylo několik várek, tak jako s replikou Sinclair ZX80, předpokládám, že moc lidí nebude, protože, byť se na tomhle hry dát hrají Mrkající veselý obličej, tak =upln2 mainstream to rozhodně není. Jo, a nepočítejte, že to bude hned, než postavím prototypy, oživím, opravím a udělám finální desky, může to také být půl roku Mrkající veselý obličej. Mezitím můžete juknout jak všechno předběžně vypadá.

https://www.8bity.cz/files/MK14/MK14_ISS2_cor_brd.pdf
https://www.8bity.cz/files/MK14/MK14_ISS2_cor_sch.pdf
https://www.8bity.cz/files/MK14/MK14_Cassette_Interface_brd.pdf
https://www.8bity.cz/files/MK14/MK14_Cassette_Interface_sch.pdf
https://www.8bity.cz/files/MK14/MK14_VDU_brd.pdf
https://www.8bity.cz/files/MK14/MK14_VDU_sch.pdf
https://www.8bity.cz/files/MK14/MK14_PROM_Blower_brd.pdf
https://www.8bity.cz/files/MK14/MK14_PROM_Blower_sch.pdf

Příspěvek byl publikován v rubrice MK14, Sinclair se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *