Gotek Sound Mod – emulace zvuku disketové mechaniky

Asi většina retro počítačových nadšenců už se setkala nebo používá levný Gotek USB floppy emulátor – ať už na PC nemodifikovaný, na Amize s frmwarem od Herve Messingera nebo na dalších retropočítačích s HxC firmwarem. Ve všech případech je emulátor úplně tichý a jen poblikává LED. Ne tak originální HxC Floppy emulátor, ten používá malý reproduktorek pro simulaci zvuku hlaviček při přechodu ze stopy na stopu. Pocit z používání emulátoru je pak výrazně lepší.

Abych se přiznal, ani nevím, koho napadlo připojit v Goteku malý reproduktorek na signál SEEK. Samozřejmě přes tranzistor. Protože je impuls na SEEK poměrně úzký napadlo někoho dalšího ho rozšířit kondenzátorem a schéma se trochu rozrostlo a rozšířilo po internetu.

IMG_1231

Samozřejmě jsem neodolal a také ho vyzkoušel. Nechtělo se mi to moc bastlit jen tak do vzduchu, tak jsem si navhnul malou destičku, na kterou jsem vše umístil. Současně jsem si tím chtěl vyzkoušet výrob desek v OSH Park.

Musím říct, že na malé destičky je OSH Park super. Doposud jsem i malé prototypy dělal v Číně, obvykle v Elecrow. 10 destiček do formátu 5×5 cm vyjde na $14.49 USD ($9,90 za desky + $4,59 poštovné), čiliže cca 360 Kč. OSH Park účtuje $5 za čtvereční palec a v ceně je výroba 3 ks destiček, s pro ně typickou fialovou nepájivou maskou, i poštovné. První verze, kterou jsem navrhnul měla 0.60×0.80 palce (15.27×20.32 mm) a 3 desky mně stály $2.40 USD, čiliže cca 60 Kč, i s poštovným. 28.9. jsem desky objednal, ještě ten den mi přišlo potvrzení, že byly umístěny na panel společně se 74 dalšími projekty a za cca týden, konkrétně 6.10. mi přišlo potvrzení, že desky jsou vyrobené a cestují ke mně. Dorazily mi za další týden, ve středu 14.10., to je cca o týden až dva rychleji než z Číny. Musím říct, že první zkušenost super, takže na malinké prototypové desky do formátu cca 4×4 cm asi není co řešit a OSH Park se zařadí mezi mé oblíbené dodavatele PCB.

25475b5a57257f09aff31fb7c2a57da1   23d3fa47e0633863a1d5400d3624a774

Zapojení jsem vyzkoušel a zjistil jsem dvě věci. Za prvé mi v zapojení nefungovalo nakreslané piezo, ale musel jsem použít magnetodynamický repráček. Přijde mi to relativně logické, kondenzátor se nemá jak vybít a zůstává nabitý. Magnetodynamické repro je potřeba použít s rozumným vnitřním odporem, aby to snesl výstupní tranzistor a také je potřeba na něm správně nadimenzovat napětí. Osvědčil se mi speaker z GME s označením KPB1220, který má vnitřní odpor 16 ohm a je dimeznován na 1-2 V, ke kterému jsem přidal sériový odpor 33 ohm.

Gotek_SoundMod_proto1_working   Gotek_SoundMod_proto1_in_case

Druhý problém, na který jsem narazil bylo, že spínání repráčku způsobuje rušení a to až tak velké, že floppy emulátor nefunguje spolehlivě. Tak jsem přidal blokovací kondenzátory 100 nF a 10 uF a pro jistotu ještě diodu. Tím se vše spravilo a modulek funguje parádně, jak můžete vidět na videu nahoře. Jak vypadá signál SEEK (červeně) a prodloužený puls na repro (žlutě) při seekování si můžete prohlédnout na následujících screenshotech z osciloskopu.

wave2   wave3

Další krok už byl jednoduchý. Změny jsem zanesl do schématu a upravil destičku.

Gotek_SoundMod_v3_schema_front

Když už jsem měl na schématu více součástek, udělal jsem destičku menší Mrkající veselý obličej. Ta podlouhlá mi ne úplně vyhovovala, kdybych ji chtěl umístit kolmo, takže jsem DPS zkrátil, nechal jen jeden otvor na šroubek a konektor přisunul blíže ke speakeru. Také jsem zrušil univerzálnost repráčku, protože všechny repro, na které jsem doma kápnul mají rozteč 6,5 mm. Možná nějaké budou, ale ty pak nebudou pasovat do mojí destičky Mrkající veselý obličej. Desky jsem objednal a projekt na OSH Park zveřejnil, takže si je může objednat kdokoli další. Vyjde to $2.10 USD za 3 destičky, čiliže nějakých 52 Kč i s poštovným. No, nekupte to.

Gotek_SoundMod_v3_PCB_front   Gotek_SoundMod_v3_PCB_back

Gerber soubory si můžete stáhnout nebo objednat DPS přímo na OSH Park

Pozor, nové desky zatím nemám, tak jsem to nemohl vyzkoušet. Na druhou stranou, nevím, co by na tom mohlo nefungovat Mrkající veselý obličej.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: Gotek Sound Mod – emulace zvuku disketové mechaniky

  1. Hynek napsal:

    Technicky vzato je zapojeni docela nestastne provedene. Pri sepnuti Q2 potece velky proud do C1, takze na napajeni se objevi velke ruseni. Spravne reseni by bylo omezit maximalni nabijeci proud C1, ale pri delce budiciho pulsu cca 10us by se C1 nabijel na mensi hodnotu napeti. Tak by aspon mohlo pomoci presunout R2 na vstup napajeni – tim se potlaci proudova spicka odebirana z napajeni systemu.
    Uplne nejvhodnejsi by bylo prodluzovat samotny budici puls nejakym casovacem (555, OpAmp, logicke hradlo).

    • Martin napsal:

      Ja vim, ale chtel jsem mit ten repracek co nejhlasitejsi a jen jsem lehce poladoval puvodni schema. Ty blkovaci kondiky, navic tim, ze je desticka na dratcich, to ted docela dobre poberou. Nechtel jsem se poustet do vetsich akci. Tim spis, ze do budoucna snad bude podpora audia primo v HxC firmwaru, tak to pak bude asi stat za to udelat desticku s displejem, dalsim ovladacim tlacitkem a speakerem.

  2. Igi napsal:

    Asi by stačilo k piezo pridať paralelne odpor cca 1k a skúsiť to bez paralelného kondíku.
    Potom podľa potreby doladiť výslednú hodnotu kapacity. Začal by som na M1.

  3. Philip napsal:

    Hello,
    Sorry for english.
    I just ordered 6 boards from OSH Park.
    Can you please tell me size of SMD parts? Are they 1206 size?
    Also is the SMD part for Q1 2N7002 (not 2N7000)?
    Much thanks

    • Martin napsal:

      No, all passive parts are 0805, diode is SOD80. Transistors are SOT-23 and 2N7002 should be perfectly OK.

      • Philip napsal:

        Thanks Martin,
        I just built up 4 of your boards. One for a BBC micro model B, one for a Atari 520ST, one for an IMSAI 8080 and the last one for a SOL-20. All work good, although the sound seems limited to just the clicks on the S100 machines, where as on the Atari it gets clicks and longer tones. I guess it all has to do with what the STEP line is doing. Maybe it’s just doing less STEPing on the IMSAI and the SOL-20.

        Thanks again.

        • admin napsal:

          Great. The click sound is just caused by seek pulse. The more seeking the more sound 😉 Long sound is usually caused be long seek over all tracks and back.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *