BYTEFEST 2015

Chvíli jsem přemýšlel, jak začít, ale asi rovnou napíšu, že letošní BYTEFEST byl hrozně fajn. Organizace se chopil Fery, který hned od počátku nastavil, z mého pohledu, rozumná a jasná pravidla a bylo to poznat. Myslím, že jsem to ocenil nejen já, ale celá široká komunita okolo historických počítačů, protože účast byla nebývale vysoká. Teda, ne že by na BYTEFEST jezdilo málo lidí, ale tolik lidí, jako letos, jsem tam ještě neviděl. Nesmím samozřejmě zapomenout na Tomsofta, který pomohl zajistit sál na Smíchovském nádraží, jako každý rok.

BYTEFEST-2015_SAPI-1_with_8floppy   BYTEFEST-2015_SCELBI-8B

Letos jsem na BYTEFEST měl vyhrazenou jen sobotu. Mám teď dost fičák v práci a v neděli měl čekaly rodinné povinnosti. Musím přiznat, že při troše dobré vůle a větší hromadě vyjednávacích schopností bych se asi dokázal urvat na celý víkend, ale po zkušenostech z posledních dvou let jsem si říkal, že sobota bude tak akorát. Letošek mně přesvědčil, že se blýská na lepší časy a pokud hlavní organizátor Fery zůstane, a nepoleví, tak se příští rok vynasnažím dorazit na celý víkend a určitě se lépe připravím.

Vyrazili jsem tedy s Petrem EC1045 v sobotu ráno okolo 7 z Brna a něco po 9 už jsme parkovali na perónu. Vynosit Petrovo “nádobíčko” byla makačka. Petr s sebou vzal své oblíbené SAPI-1 doplněné o funkční 8” disketové mechaniky, které vzal pro jistotu 3. To víte, 8” mechanik není nikdy dost Mrkající veselý obličej. Nutno říci, že kopírování z diskety na disketu byla všeobecně s nadšením přijímaná atrakce a hodně z nás zavzpomínalo na staré dobré časy cvakajících přiklápějících se hlaviček disketových mechanik. Člověk už skoro zapomněl, že jemné klikání hlavy při přechodu ze stopy na stopu není jediný zvuk, co se kdy linul z disketových mechanik. Petr měl na SAPI-1 se “Z” deskami rozchozené CP/M, což je perfektní práce Jirky Bíby (Celeron), na kterého jsem se těšil, ale který bohužel nedorazil. Jak jsem později zjistil, bylo to díky havárce na dálnici při cestě na BYTEFEST, kterou způsobil náhle vybočující kamion. Naštěstí se Jirkovi nic vážného nestalo, když pomineme škodu na autě, tak se snad můžeme těšit na další skvělé SAPI výtvory.

Já jsem BYTEFEST opět po stránce přípravy trochu podcenil, tak jsem s sebou vzal jen před pár dny postavený Superboard III (zjednodušená replika Ohio Scientific Superboard II, resp. Compukit UK101) a pak SCELBI-8H. O Superboard III článek na blog teprve napíšu. O SCELBI-8H už jsem psal a ještě se mu budu docela dost věnovat. V plánu jsou zadní konektory z elektronkových patic, jako na originále, sériový interface, doplnění RAM na “plnou palbu”, tj. 4kB RAM a také stavba SCELBI-8B s interface pro kazeťák, klávesnici a obrazovým výstupem na Osciloskop. Práce ne několik let. Jsem moc rád, že mi pár lidiček nabídlo, že se podívají po dobových IO (sehnatelné v USA okolo roku 1975), protože jejich shánění je opravdu mravenčí práce. Nějaké IO už mám od Sillicona a Danharda i odjinud, za což ještě jednou děkuji. Ostatním se určitě ozvu jakmile si udělám přesný přehled toho co potřebuju a otestuji funkčnost toho co už mám.

Coby Shapristé jsme tentokrát byli v jasné menšině. Vlastně jediný, kdo donesl Sharpa byl Bohouš Nováček. Ostatní Sharpisté přijeli jen na čumendu. Mám nějakou ideu, zkusíme se domluvit a příští rok bychom to měli napravit Mrkající veselý obličej.

Zajímavostí bylo dost, ale já měl asi největší radost, že jsem mohl poklábosit se spoustou lidiček a nadšenců a poznat pár dalších lidí, co jsem znal jen podle nicku (díky za jmenovky Fery). Asi nemá cenu vyjmenovávat všechno, tak vezmu jen letem světem pár věcí. ale za zkouknutí a poklábosení toho stálo spoustu, jen času jaksi bylo málo.

Na A.I.D.S.ovu nádhernou sbírku jsem už zvyklý, ale Klaunovu sbírku šachových počítačů jsem ještě neviděl. Nejhezčí byl pěkný velký dřevěný šachový počítač z NDR, který měl i pořádný procesor (Z80, ehm tedy U880D) Mrkající veselý obličej. Ikon se pokoušel připojit 3D tiskárnu přes SIF ke Speccy a ani vlastně nevím, jak tenhle šílený pokus dopadl, ale co jsem sledoval, tak se dařilo.

Zajímavé byly i přednášky. Upoutala už archeologický průzkum do útrob Gregorovi sbírky, který podnikl Michal Rybka. Něco takového se hned tak nevidí a myslím, že spoustě z nás bylo při sledování nafocených závěrů trochu úzko. Následovaly Norovi přednášky o Amize a Klaunova o šachových počítačích. Je fajn, že takovéto přednášky bývají nedílnou součástí BYTEFESTU.

Spoustu ze zajímavých věcí a lidiček jsem vůbec nezmínil, ale to bych mohl psát ještě dva dny, tak se místo toho raději kouknete na fotky na následujícím odkazu a ahoj za rok!

 https://goo.gl/photos/LfZHmvnMpfBzaTk29

A ještě jednou velký dík Ferymu a všem, kde mu pomáhali, bylo to fakt fajn!

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: BYTEFEST 2015

  1. Roman napsal:

    Tie dve 8″ sú YD-180? Sú parádne, ale keby boli v plexi tak je to doknalosť:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *