ZX80CORE transparent case

Karl-Heinz Dahlmann připravil pro svůj ZX80 klon ZX80CORE jednoduchou a pěknou akrylátovou krabičku. Díly jsou jednoduše laserem vyřezané z PMMA  a sestavují se prostřednictvím plastových šroubů, které se šroubují přímo do 5 mm bočnic.

ZX80Core_Martin_AcrylicCase_front   ZX80Core_Martin_AcrylicCase_bottom   ZX80Core_Martin_AcrylicCase_front-left

Tato konstrukce se mi líbí. Závity přímo v širších bočnicích jsou konstrukčně celkem jednoduché a efektní. Společně s plastovými šrouby to vypadá pěkně. Asi zkusím něco podobného pro nějaké mé další výtvory, jen budu muset pořídit stojan na vrtačku, aby se daly vrtat ty díry do bočnic.

ZX80Core_Martin_AcrylicCase_ZX80NMIX-detail   ZX80Core_Martin_AcrylicCase_back

Udělal jsem jen pár fotek, hromadu dalších i nějaké to povídání a více informací najdete na diskusním fóru ZX80.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moderní projekty, Sinclair, ZX80. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: ZX80CORE transparent case

  1. radim napsal:

    hernajs kdyz to takhle vidim mam chut si tu zx80 postavit

  2. zz_indigo napsal:

    a zadne celo si neplanoval.

  3. keley napsal:

    Už jsem sem dlouho nepsal… ale když tak koukám na ty krabičky, pánové (a dámy ?), probudil se ve mně obchodník. Kdybyste měli zájem zprostředkovat výrobu krabičky (nejen ZX80) na 3D tiskárně, kontaktujte mě 🙂 Zjistím cenu. Ideální je ale mít po ruce aspoň jeden originál, aby se dal oskenovat…

  4. MCrekreačně napsal:

    Zdravím, k tomu obalu-pracuji s 3D technologiema-no nedovedu si představit scanování obalu pro ZX-80. Pokud má někdo originál a je z Brna a okolí, nebo po dohodě někde poblíž-je možné zajistit proměření, pokusil bych se nakreslit díly pro běžnou 3D tiskárnu ve formátu stl. Berte v úvahu možnosti těchto tiskáren – rozměry stolu cca 18x18cm. To znamená cca základ ze dvou částí a vrch asi na patra.
    To předcházím. Letmej pokus jsem už zkoušel.

  5. faraon napsal:

    Automobiloví modeláři kdysi vyráběli karoserie autíček na autodráhu z plastikové fólie, pomocí dírkovaného dřevěného kopyta, vysavače a fénu. Řekl bych že ZX80 je pro tuhle technologii svými tvary přímo předurčený 😀
    A když se průhledný obal zevnitř správně polepí nepo nastříká, může z toho být i unikátní umělecké dílo!

  6. MCrekreačně napsal:

    No Martine – mám zatím, co jsem našel – papírový model – snad je alespoň dost podobný. Podle něj dělám hrubý návrh a potom bych když tak využil nabídky pro korekci. Z více dílů s tím taky počítám. Z jednoho se to dá taky vyrobit, ale omezení je spíš současnýma běžnýma 3D tiskárnama – muselo by se použít podpor pro převisy a to znamená vícetryskovou tiskárnu. Tu většina zatím nemá. Můj návrh bude ze tří dílů a spodek zatím asi ze dvou ??? . faraon má taky pravdu. Jsem vkontaktu s kolegou, který tuto technologii používá. Tam je pracné to kopito. Šlo by to. Možná mu to kopito vytisknu a potom se uvidí. Plasty jsou v obou případech stejné nebo podobné. Kopito však dost pracné a není to počítač. To by se muselo dělat na desktop frézce, aby to bylo alespoň trochu symetrické a přesné – uvidíme. V obou případech to bude potřeba mít v číslech pro kvalitu – přesnost !?!

  7. MCrekreačně napsal:

    Omlouvám se, češtin dostal ode mne pár kopanců.
    Děkuji za info na odkaz – podívám se.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *