Sinclair ZX80 NMI generátor, RAM a EPROM adaptéry v provozu

Dle očekávání nikdo neprojevil přílišné nadšení rozchodit prototyp rozšíření pro ZX80, tak jsem nechal udělat 2 sady desek a jednu se mi podařilo úspěšně vnutit Jirkovi Koutnému (NOSTALCOMP). Ještě před odjezdem na hory jsem svoje desky osadil. RAM a EPROM v pohodě chodily, ale NMI generátor nešlapal. Rozfungoval jsem ho až včera po příjezdu díky všímavosti Jirky. DĚKUJU MOC! Nějak se mi podařilo prohodit A0 a A1 a neštěstí bylo na světě. Teď už vše šlape jak má a já pomalu začnu připravovat finální verzi.

ZX80_expansions_attached2   ZX80_expansions_ZX81_ManicMiner

Oproti dříve zveřejněným návrhům prototypů se tyto dočkaly ještě drobných změn. Na desku RAM přibyl jumper pro přepínání polarity videa a na desku EPROM tlačítko RESET. Hodí se při přepínání paměťových bank.

ZX80_expansion_PCBs_front   ZX80_expansion_PCBs_back

Jak jsem se již zmínil osadit desky bylo poměrně rychlé. Součástky jsem měl připravené, pouze u obou adaptérů je dobré přemýšlet o pořadí pájení, aby se člověk nedostal do situace, kdy nebude moc zapájet něco, co si v předchozím kroku přikryl jinou součástkou. Toto se týká hlavně pinů a socketů.

ZX80_expansion_parts   ZX80_expansion_soldering_RAM

ZX80_expansion_soldering_RAM_2   ZX80_expansion_soldering_RAM_3

Rozšíření RAM 16 kB šlapalo na první zapojení. Je potřeba vyvést 5+3 signály z desky. 5 signálů potřebuje paměť – !RD a A10-A13 a 3 signály jsou pro přepínání polarity videa. Předtím je ještě potřeba přerušit propojku na spodní straně desky.Všechny drátky jsem připájel na desku ZX80 a na straně rozšíření opatřil konektory, takže lze rozšíření RAM snadno vyjmout.

ZX80_expanion_RAM16kb_1   ZX80_expanion_RAM16kb_2

ZX80_expanion_RAM16kb_with_2114   ZX80_expanion_RAM16kB_attached

Negativní video je mnohem příjemnější pro práci s počítačem.

ZX80_expansions_negscr   ZX80_expansions_posscr

Stejně tak fungovalo bez problémů i rozšíření EPROM 64kB (4 banky po 16 kB nebo 8 bank po 8 kB). Zde stačí vytáhnout ze ZX80 tři dráty a to ještě pouze tehdy, pokud chcete využívat 16 kB bloky a tlačítko RESET. A13 najdete hned vedle EPROM a reset jsem vzal z resetovacího kondenzátoru. Přívody jsem opět opatřil konektory, aby šlo EPROM adaptér vyjmout. Do EPROM jsem dal obsah připravený Jirkou Koutným a užíval si úžasný komfort práce.

ZX80_expanion_EPROM64kB_1   ZX80_expanion_EPROM64kB_2

ZX80_expanion_EPROM64kB_with_ZX80andZX81_ROMs   ZX80_expanion_NMI_and_EPROM64kB

NMI generátor v 4.1 mně trochu potrápil. Udělal jsem chybu ve schématu a na DPS tak nepřipojil napájení k video zesilovači, ale hlavně jsem, asi při překreslování původního návrhu, který vytvořil Grant Searle, prohodil A0 a A1. Několikrát jsem vše prošel a byl jsem si jistý, že je všechno správně. Až Jirka mně nakopnul, takže ještě jednou DÍKY!

ZX80_expansion_soldering_NMI   ZX80_expansion_NMI_finished

Po připojení prohození pinů A0 a A1 vše šlape jak má. Vyzkoušel jsem několik programů a her ze ZX81 a všechno bez problémů. Zkoušel jsem připojit i ZXpand a taky v pohodě.

Trochu se mi nelíbí hodnoty rezistorů ve video zesilovači. Obraz je docela dobrý i bez něj, pokud SYNC a VIDEO vrátíte do směšovače na desce ZX80, nicméně se zesilovačem je signál impedančně správně přizpůsoben a bílá je bělejší. Na mém digitálním monitoru až moc, takže se chystám ještě experimentálně poladit hodnoty, ale musím koupit vhodné trimry.

Také se mi moc nelíbí tenké linky v obraze, ale ty jsou způsobeny nějakými přeslechy na mojí bastlící prototypové desce ZX80, protože mi to v některých hrách dělalo i bez NMI generátoru a dalších rozšíření. Trochu jsem to vylepšil přidáním několika různých kondenzátorů na napájení, ale ještě si s tím zkusím pohrát.

Taky budu muset nějak vyřešit uchycení desky. Zvažuji uchycení přes patici některých z IO, tak jako je tomu u RAM a ROM adaptéru a možná využiji i díru v desce ZX80 nad IC16. Také asi přidám LED pro indikaci napájení.

Při oživování jsem také narazil na to, že by se hodilo mít možnost NMI generátor nepřepínat jen automaticky při přepnutí ROM, ale i manuálně, takž přidám ještě jeden odpor a jumper na NMI enable.

Poté, co doladím těch pár drobností zadám desky do výroby. Kdo máte zájem, prosím ozvěte se mi na email_martin_img. Čím více zájemců, tím lepší cena. Rád bych nechal udělat všechny tři desky jako combo oddělitelné frézovanými můstky a předpokládám, že se s takový kompletem všech tří desek určitě dostanu pod 200 Kč.

ZX80_expansions_attached

Díky rozšířením získáte ve vašem ZX80: 16 kB RAM ve kterých spustíte téměř všechny dostupné programy, spoustu programů, her a utilit okamžitě spustitelných přímo ve vašem počítači díky možnosti přepínání více EPROM bank za chodu, tlačítko reset, přepínání polarity videa, chladnější stabilizátor díky nižší spotřebě a díky NMI generátoru se z Vašeho ZX80 stane plnohodnotné ZX81 s jeho rozšířeným BASICem i funkčními SLOW a FAST režimy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sinclair, ZX80. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

32 komentářů: Sinclair ZX80 NMI generátor, RAM a EPROM adaptéry v provozu

  1. uunek napsal:

    Tvoje „plodnost“ je obdivuhodna. Nechtel bys nafotit svuj technicky „hobbby koutek“?

  2. pvvs napsal:

    Opet se hlasim o 2 sady.

  3. Dali napsal:

    Jednu sadu by som si vzal aj ja 🙂

  4. Mikes21 napsal:

    Ja bych taky prosil o jednu sadu.
    Zatim sice ZX80 nemam, ale mel by zajem ‚do zasoby‘. A nebylo by jeste par zajemcu o zakladni desku na ZX80? Rad bych si ji taky postavil.

  5. HomzaD napsal:

    Pokud je to možné, prosím o zajištění tří sad „rozšiřujících desek pro ZX80“. Doufám, že jsem se nepřidal příliš pozdě. Díky. Dušan.

  6. Pingback: Desky rozšíření ZX80 jdou do výroby | Martinův 8-bitový blog

  7. Pingback: Pár poznámek ke stavbě rozšíření pro ZX80 | Martinův 8-bitový blog

  8. Michal napsal:

    měl bych zájem o jednu sadu na rozšíření ZX-80 , a prosím i o desku na ZX-80 repliku až budou tak prosím prosím.

    • Martin napsal:

      Ahoj, mam Te na seznamu zajemcu, ale zatim je stale malo lidicek 🙁 Desky rozsireni jsou take uplne fuc. Kdyz se sejde dost lidi, udelam novou varku, ale zati je malo.

  9. Kremilsson napsal:

    Ahoj pokud se jeste budou delat desky vzal bych si sadu na klon ZX80 i sadu na rozsireni, diky

    • Martin napsal:

      Ok, neni problem, pridal jsem Vas na seznam zajemcu. Bohuzel je to par tydnu, co jsem delal varku desek, takze to vidim tak na pulku pritiho roku, kdyz to bude jako doposud.
      Hezky den, Martin.

  10. Kremilsson napsal:

    Neva, plati porad, diky

  11. Pingback: Sinclair ZX80 RAM test | Martinův 8-bitový blog

  12. Miroslav Dvornik napsal:

    Dobry den. Ziskal jsem vintige Sinclair ZX80. Bohuzel i pri video vystupu jsou na obrazovce svisle tmavosede a spis cerne prouzky.
    Nepomohlo vymenit RAM 2114, ani Z80. Co to muze delat? ROM 4KB?
    Bohuzel ji nemam . Mate nekdo?
    Je zajimave, ze u ROM je pin 21 (A11)-vyhnuty z patice nahoru,je spojen s pinem 21 (+5V). To znamena, ze ROM ma jen 2KB, namisto 4KB?

    Prosim pomozte nekdo. Dekuji Mirek

  13. Miroslav Dvornik napsal:

    Jeste dodatek.
    Je zajimave, ze i pres pruhy na obrazovce, je za nimi videt prikazovy radek…

    Prosim pomozte nekdo. Dekuji Mirek

    • Martin napsal:

      A funguje ten prikazovy radek? Pokud ano, tak neco asi „jen“ mrvi obraz. Muzou to byt klidne ROM nebo EPROM, ta to dela casto, stejne jako RAM. Co tam mate za ROM? Na originale je pin 21 CS2, pokud se tam da ROM ze ZX80, je to A12.

      Hezky den

      Martin

  14. Podklady pro NMI generator 4.1 napsal:

    Ahoj, mohl by ses prosím podělit o zdrojové soubory schéma/pcb toho NMI generatoru 4.1? Na tvých stránkách jsem narazil pouze na podklady pro výrobu verze 3. Rád bych si jej také postavil.

    Děkuji,
    Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *