Ještě jedna externí ROM pro Sinclair ZX Spectrum

Po inspiraci projektem externí ROM pro Sinclair ZX Spectrum od Solaris104 vytvořil svoji vlastní verzi i CSS a ta se po vylepšení dostala už dokonce do svojí druhé verze. Původně jsem si říkal, že mi stačí ta Solarisova a na větší věci mám Retroleum SMART Card, ale nakonec jsem si řekl, že ještě jednu testovací cartridge s více různými ROM uživím Mrkající veselý obličej.

CSS_External_ROM_in_Sparrow   CSS_External_ROM_angle

Externí ROM od CSS používá 1 MBit EPROM, takže do ní nahrajete 8 stránek po 16 kB. Na jejich přepínání slouží 10-polohový otočný přepínač, který v poloze 8-9 externí ROM zablokuje. Blokování externí ROM se dá dělat i softwarově. Interface je průchozí a obsahuje navíc tlačítka Reset a NMI (příslušně ošetřené), což se hodí.

Osazování bylo jednoduché a interface fungoval na první pokus. Jediný drobný zádrhel byl v opačném uspořádání stránek ROM proti přepínači, ale to má CSS pěkně pospáno i nakresleno v manuálu, ovšem kdo by RTFM, že Mrkající veselý obličej.

Vybrané Speccy ROM jsem nahrál do OTP EPROM 27C010 a tak jsou tam jednou provždy (pokud nevyměním EPROM). Jak jsem psal již dříve, na testování mám rád jednoduchá udělátka, kde si můžu být jist obsahem.

0. Retroleum DiagROM v33
1. Brendan Alford’s ZX-Diagnostics ROM 0.33
2. Fruitcake ZX Spectrum 128 RAM Tester 2.10
3. Fruitcake ZX Spectrum ROM Tester 1.05
4. Busy soft BSrom140
5. Gosh Wonderful BASIC 03
6. Andrew Owen OpenSE BASIC 3.1.2
7. Original ZX Spectrum 48k ROM

Pokud si interface stavíte a chcete si zjednodušit práci s obsahem, můžete si celý můj obsah stáhnout odtud a jednoduše nahrát to EPROM 27C010.

Všechny výše uvedené ROM se dají volně stáhnout z internetu, ale nijak jsem nestudoval jejich Copyright. Pokud má někdo pocit, že výše uvedenou kompilací narušuji něčí autorská práva, dejte vědět, dám to pryč.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sinclair, ZX Spectrum se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *