OldComp párty 2017

Uplynulý víkend 8-10.9.2017 se konala v pořadí již 3. OldComp párty. Tak jako v minulých letech se asi třicítka fanoušků starých počítačů sjela do mysliveckého areálu u rybníku Cucovna poblíž Čelákovic. No a protože jsem byl u toho, tak jsem napsal malý report.

OldComp2017_Sharpiste   OldComp2017_X68000

S EC1045 a Solarisem jsme přijeli, díky zácpám, okolo páté hodiny a byli jsme spíše mezi prvními účastníky. Na místě byl už Melsoft se svojí monumentální instalací dvou SAPI-1, kazetového magnetofonu a dvou velkých 8” floppy mechanik a tak si Petr zabral další stůl hned vedle něj. Po chvíli to vypadalo jako jednoznačná SAPI akce Veselý obličej. Je radost vidět tyhle monstra funkční i s s těmi velkými mechanikami a dalším příslušenstvím.

OldComp2017_SAPI-1-2   OldComp2017_SAPI-1-1

Ovšem ani my Sharpisté jsme se nenechali zahanbit. Mikeš rozbalil svoje MZ-2500, kde předváděl svoje repliky rozšiřujících karet Sharp MZ-1R26, MZ-1R27, MZ-1R28 a MZ-1M10. Kromě toho měl v MZ-2500 nainstalovaný i Gotek USB floppy emulátor s nejnovějším HxC firmwarem, který už podporuje malý OLED displej, který se hezky vejde do prostoru původně určeného sedmisegmentovkám. Mikeš hezky přidal i třetí tlačítko, takže floppy emulátor je teď hezky použitelný.

OldComp2017_MikesMZ-2500-1   OldComp2017_MikesMZ-2500-2

Pravda, oči mi zdaleka neslouží jako dřív a tak je pro mně čitelnější klasický 2-řádkový LCD displej 2×16, ale ten zase není tak hezky kompaktní. Navíc budeme stejně ještě muset nějak umístění do MZ-2500 vymyslet, protože v čelním panelu jsou jen úzké štěrbiny pro diskety a nikomu se do něj “pižlat” nechce.

Abych se přiznal, moc jsem neměl čas sledovat dění na ostatních platformách, protože jsem byl zcela pohroužen so světa Sharp a SAPI, tak se omlouvám, že pro ostatní toho moc nemám. Zkusím to napravit v reportu z ByteFestu. Možná Mrkající veselý obličej.

OldComp2017_party_01   OldComp2017_party_02

Co jsem si tak všimnul, tak se gamesilo, opravovalo, dokonce i páječku jsem na chvíli zahlédnu v rEVERzových povolaných rukách. Nebyl by to Atarista bez oddělaného krytu jeho počítače, ale mám pocit, že kryty sundávali i Amigisté a nakonec i velká část ostatních.

OldComp2017_party_03   OldComp2017_Sharp_X1_TurboZ_III_inside

Na chvíli se objevil Dex, který přivezl na ukázku PiDP-8, což je v podstatě softwarový emulátor PDP-8 postavený na Raspberry Pi doplněný o panel s přepínači a blikátky. Taky mám někde v hlubinách domu desku, ale zarazil jsem se na přepínačích. Dex chytře koupil celý kit, takže neměl problém a PiDP-8 jsme úspěšně rozchodili i s moderní USB klávesnicí napodobující vzhled starého psacího stroje. Tedy až na to podsvícení Mrkající veselý obličej.

OldComp2017_Dex-PiDP

Bohuš s sebou přivezl svoji náhradu GDG pro počítač Sharp MZ-1500, která je již víceméně funkční, ale bohužel se ukázalo, že stroj, ve kterém nahradila vadné GDG je mnohem nemocnější, než si Bohouš zpočátku myslel. Výměna několika integrovaných obvodů sice pomohla, ale počítač stále nefunguje úplně správně a vypadá to, že je vadných minimálně několik dalších IO. Na desce jsou také patrné známky utopení a tak je otázka, odkud z Japonska počítač vlastně pochází. Mám pocit, že se brzy stane povinnou výbavou každého Sharpisty nakupujícího v Japonsku i Geigerův-Müllerův počítač.

OldComp2017_GDG-1500   OldComp2017_NOBOMI

Možná obětuju nějaký z mých funkčních MZ-1500, protože vyvíjet GDG v něčem, na co absolutně není spoleh je jen házení klacků pod nohy. Až bude náhrada GDG odladěná, dá se opravit zbytek počítače.

Bohuš s Mikešem pak většinu času věnovali sjednocení´zdrojového kódu Unikarty tak, aby se dal překládat z jednoho zdrojáku pro více typů počítačů a zdrojový kód tak nebyl roztříštěný. Do budoucna by pak mělo být vše na Git serveru, takže spolupráce více lidí na kódu by měla být pohodlnější. Bohouš se také pokoušel konečně rozchodit podporu PCG na video výstupu Unikarty v MZ-1500, ale prozatím se nezadařilo, tak snad najde doma trochu času tuto užitečnou funkci dokončit. Tím by byl firmware pro MZ-1500 v podstatě kompletní.

OldComp2017_party_06   OldComp2017_party_05

Já jsem se věnoval valnou většinu času mému novému přírůstku – Sharp X1 TurboZ III (CZ-888C). Poslednímu to exempláři řady Sharp X1, který ve své době již skomíral ve stínu Sharp X68000. Vzal jsem si s sebou PCčko, abych mohl vyrábět diskety a Springy a Mistic ochotně zapůjčili diskety na testování. Děkuji! Musím říct, že jsem ale tak nějak celkově velmi rozpačitý. Jednak jsem dost bojoval s disketami abych našel aspoň pár takových, co se dají naformátovat celé bez chyb a druhak jsem tak nějak čekal víc. Řada X1 byla v Japonsku celkem rozšířená a vnikly na ni stovky her, které na obrázcích vypadají poměrně dobře. Ovšem když běží, přijdou mi pomalé, cukavé, téměř všechno skáče o 8 pixelů, jak se intenzivně využívá znakový generátor, tak nějak nevím. Možná jsem zatím nekápnul jen na ten správný titul nebo jsem měl přehnaně velká očekávání. Musím to více prozkoumat a asi spíš v emulátoru, protože diskotéka je jinak dost náročná.

2017-09-15_08-39-10   2017-09-15_08-46-40

Musím pochválit organizátory. Mistic i Mraf se o nás starali jako o vlastní. Pivo bylo, kofola byla, klobásky a kuřecí stehýnka se grilovaly, v sobotu byla kýta, vynikající tortily a všechno pěkně až pod nosánek. Prostě po organizační stránce super.

OldComp2017_party_04

Budova je starší a uprostřed přírody, tak se tam samtam logicky mihlo nějaké to zvířátko. Podle mně úplně v pohodě, ale Mistic psal, že je to čím dál tím horší, tak to vypadá, že další OldComp se bude konat příští rok na jiném místě. Ať bude kdekoli, rád zase přijedu.

Kdyby Vám fotky umístěné v článku nestačily, tak tady najdete pár dalších.

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: OldComp párty 2017

  1. Tomo napsal:

    Hi,
    I’m surprised that SHARP’s old PC fans are overseas.
    In the photo, Is a ps/2 keyboard connected to MZ-2500?
    It is difficult to get a keyboard for MZ-2500 even in Japan.
    If you know, Could you tell me how to get the adapter or how to create it?
    Thank you.

    • Martin napsal:

      Hi Tomo, there is quite large community here in the Czech Republic. We will have a Sharp vintage computer users meeting the second week of November and after that I will publish all the information neccessary to build this keyabord interface. We have to fiddle few details yet.

  2. Tomo napsal:

    Hi Martin,
    How about the keyboard adapter for MZ-2500?
    I expect new information.

    Thank you.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *