Jednoduchá externí ROM pro Sinclair ZX Spectrum (+, 128k, …)

Asi každý, kdo opravuje staré počítače zná diagnostické ROM. Pro Sinclair ZX Spectrum jich existuje několik a je taky více způsobů, jak je do počítače dostat. Nejjednodušší je asi nahradit ROM/EPROM přímo v počítači nebo můžete použít diagnostickou ROM cart v Interface 2, sofistikované řešení v podobě Smart Card a nebo jednoduchou destičku externí ROM. A právě takovou připravil Solaris104.

External_ZX_ROM_v09_Martin_working   External_ZX_ROM_v09_Martin_working_BAdiag_scr1

Různých dalších řešení a možností existuje vícero, ale v poslední době tak nějak dávám přednost jednoúčelovým řešením před univerzálními. Obsah ROM ideálně smahnutý v OTP EPROM a nemusím řešit, co ta která cartridge konkrétně obsahuje, zda je to poslední verze, jak ji najumperovat a jak se to vlastně spouští, … asi to znáte. Jednoúčelová karta má tu výhodu, že vím, co na ní je, zasunu a testuji. Pro Speccy jsem o něčem takovém uvažoval už nějakou dobu, jen jsem se nemohl dokopat to nakreslit, takže když jsem na OC viděl Solarisovu nabídku, hned jsem po ní skočil a na Bytefestu dostal destičku.

Osazení bylo jednoduché, na DPS toho moc není. Karta není až zase tak jednoúčelová. Použitá EPROM 32kB typu 27256 je rozdělená na dvě 16kB banky, které se dají volit jedním jumperem. Druhý jumper slouží pro enable/disable externí ROM, takže není nutné kartu vysunovat, když chcete nabootovat interní ROM. Použil jsem Flash EPROM AT29C256 a do první banky dal Philovu testovací ROM ze Smart Card a druhé diagnostickou ROM od Dylana Smithe a Brendana Alforda. Šikla by se ještě i ta od Paula Farrowa, možná ji nakonec dám místo té od Phila (Retroleum), protože tu mám defaultně ve Smart Card. Uvidíme.

External_ZX_ROM_v09_Martin_working_RSCdiag_scr1   External_ZX_ROM_v09_Martin_working_RSCdiag_scr2

Každopádně zapojení funguje na první dobrou, testuje jak má, není co řešit. Momentálně mám všechny Speccy v cajku (doufám, že se teď nerouhám Mrkající veselý obličej), ale brzy se určitě objeví něco, na čem prověřím Solarisovu externí ROM v praxi.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sinclair, ZX Spectrum se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: Jednoduchá externí ROM pro Sinclair ZX Spectrum (+, 128k, …)

  1. Pingback: Ještě jedna externí ROM pro Sinclair ZX Spectrum | Martinův 8-bitový blog

  2. John napsal:

    I am looking to do a similar DIY project and am wondering how to managed to get the enable/disable ROM to work. What lines did you have to connect to 5V to disable the external rom from booting?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *