Externí rozšíření paměti ZX Uno o 2 MB

O rozšíření paměti ZX Uno na 2 MB jsem tu psal před 2 týdny. Ne každý ale je schopen vyměnit si paměť sám nebo najít někoho, kdo by mu ji vyměnil. Proto vzniklo externí rozšíření paměti. Malý modul jen zasunete do rozšiřujícího slotu ZX Uno a je hotovo.

ZX-Uno_SRAMexp_2MB_Martin_bottom   ZX-Uno_SRAMexp_2MB_Martin_inUNO

Navržená deska rozšíření paměti se mi ne úplně líbila a navíc byla velká “fronta” na její získání, tak jsem si ji trochu upravil, rozšířil jsem napájecí cesty, lépe propojil země a nechal udělat na OSH Park. Projekt jsem nasdílel, takže kdo chce destičku, stačí kliknout a objednat. Za 6,15 USD máte 3 desky i s poštovným z USA.

Destičky přišly asi za 2 týdny od objednání. Osazení byla otázka chvilky a destička funguje jak má. Zkusil jsem SRAM test pro externí 2 MB RAM, PC/XT i Atari 800 2 MB jádro a vše se jeví být OK.

ZX-Uno_SRAMexp_2MB_Martin_top   ZX-Uno_SRAMexp_2MB_Martin_scrSRAMtest

Pro externí SRAM potřebujete jiné emulační jádro než pro interní SRAM, ale rozdíl je pouze v zapojení pinů, takže není problém ho vygenerovat a zatím všechna dostupná jádra najdete ve verzích pro interní i externí SRAM. Osobně nepozoruji žádný velký rozdíl mezi interní a externí SRAM.  U jádra PC/XT mi přijde 75 MHz verze s interní SRAM ne úplně stabilní, s externí nenaběhne vůbec, takže drobný rozdíl ve stabilitě tam asi je. Na 70 MHz šlapou obě dobře, když pominu, že jádro má ještě jinak dost moušek. U jádra Atari jsem si sem tam všiml problikávání nějakých znaků, co mi myslím s interní SRAM nedělá, ale jinak vše chodilo.

Určitě by se dalo využít i obě paměti současně, což by mohlo být celkem zajímavé, protože kromě zvětšení kapacity, se dvě samostatné paměti dají využít i k lepší optimalizaci rychlosti některých operací při přístupu do různých oblastí paměti. Nechme se překvapit.

Takže kdo se necítí na výměnu SRAM, tohle je jednoduchá varianta, jak si ZX Uno rozšířit.

Příspěvek byl publikován v rubrice 8-bit, Apple, Apple II, Atari, C64, Commodore, Moderní projekty, MZ-700, PC, SHARP, Sinclair, ZX Spectrum, ZX80, ZX81 se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: Externí rozšíření paměti ZX Uno o 2 MB

  1. radim napsal:

    zdarec. je to rozsireni o 2 MB (titulek) nebo na 2MB (clanek)?

    • Martin napsal:

      No, presne, jak pisu. O roszireni na 2 MB jsem psal 18.2. a tohleto je rozsireni o dalsi 2 MB. Akorat vsechny stavajici jadra, alespon co vim, zapoji tu externi pamet misto interni. Proste jen premapuji piny. Ale slo by to vyuzit soucasne a pak pak je to „o 2 MB“ 😉

  2. radim napsal:

    …asi uz chapu…

  3. Tridé napsal:

    Ahoj.Nahodou by sa nenasla 1x osadena pre mna???By som ju vzal na Forevri.Budem mat UNO a ako Atarista mam zaujem hlavne o a800 core…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *