Hra SOLITAIRE pro TESLA Ondra SPO186

A máme tu další hru pro Ondru. ub naprogramoval, za asistence a pomoci Solarise 104, po svém Ondra Slideshow, další parádní kousek pro počítač Tesla Ondra. Tentokrát se jedná o deskovou hru Solitaire. Pozor, neplést s karetní hrou Solitaire. Jedná se o deskovou hru, kde úkolem hráče je postupným přeskakováním kamenů odstranit všechny kameny, až zůstane jen jeden poslední. Někdy se jí také říká Peg Solitaire nebo Solo Noble.

Ondra_Solitaire_Title-screen   Ondra_Solitaire_Menu-screen

Hra běží pod Vili ROM a je tedy možné ji pohodlně spouštět přes OndraSD. Po spuštění se vám zobrazí titulní obrazovka a stiskem libovolné klávesy se přenesete do menu. Tam můžete spustit hru, změnit desku a rozložení kamenů (těch je ve hře celkem 12), zobrazit si nápovědu ke klávesám nebo hru ukončit a vrátit se do Vili ROM.

Ondra_Solitaire_Menu-Keys-screen   Ondra_Solitaire_Game-screen

ub si dal celkem práci, takže hra obsahuje i zvuky, což zpříjemňuje ovládání. Škoda, že se nedala spáchat nějaké hudba, ale nutno uznat, že hudební doprovod hry na Ondrovi je v podstatě nemožnou záležitostí. Když už jsme u ovládání, tak je pěkně propracované. Kromě kurzorových kláves můžete použít joystick nebo klávesy QAOP. Výběr kamene se dělá přes mezerník, Enter nebo tlačítko na pákovém ovladači. Pokud kliknete na kámen a následně ob jeden kámen na volné pole, kámen přeskočíte a přeskočený kámen zmizí. Pokud kliknete na jiný kámen, tento se označí a táhnete jím.

Když se dostanete do úzkých a hra vám oznámí, že nemáte k dispozici žádné možné tahy, můžete se libovolně vracet tam a zpět klávesami Undo a Redo.

Ondra_Solitaire_Game-NoMoreTruns-screen   Ondra_Solitaire_Game-WellDonw-screen

Na obrazovce přehledně vidíte i počet zbývajících kamenů k odstranění. Pokud zdárně odstraníte všechny kameny kromě posledního, hra vám pogratuluje a můžete pokračovat výběrem nového bludiště.

Pokud hoříte nedočkavostí hru vyzkoušet, můžete hned stahovat přímo zde. Užijte si to!

Příspěvek byl publikován v rubrice Československé počítače, Ondra se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: Hra SOLITAIRE pro TESLA Ondra SPO186

  1. Martin1 napsal:

    Hra ideálna na boj proti Alzheimerovi, ktorá núti používať mozgové bunky, osprostené sledovaním správ a reality-shows v TV. Odporúčam hlavne Angele M. z NDR, aby vedela predpokladať následky svojich činov pár ťahov vopred . Pekná grafika. Kde boli títo programátori pred 30 rokmi 🙂 ?

    • Tomáš M. napsal:

      Reality šou zvláště na těch komerčních bazmecích to je skutečně výživné. Asi stokrát za hodinu vám tam pustí upoutávky na večerní šou, do toho reklamy a ze samé šou nakonec nevíte vlastně nic, ale víte že další kravina začíná v 8 večer. K čemu se vlastně zabírají pásma takovými nesmysly…

  2. Pingback: Nová hra pro počítač TESLA Ondra SPO186 – Snake Escape | Martinův 8-bitový blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *