GeoWorks Ensemble 1.2 na PC/XT

Díky Hannibalovi se mi podařilo na Sergeyově PC/XT vyzkoušet GeoWorks Ensemble 1.2. Je naprosto úžasné, že něco takového běhá i na PC/XT s 640 kB RAM. PC/GEOS vychází ze svojí 8-bitové verze a přináší vylepšení, jako jsou škálovatelné fonty a multitasking. Ve své době super systém s minimálními hardwarovými nároky a pěknou grafikou. Systém je stále vyvíjen a novější verzi Breadbox Ensemble můžete zakoupit za $99.95.

GeoWorks_1.2_Setup   GeoWorks_1.2_Startup

Systém jsem testoval na VGA, takže bylo i spousta barviček. Vše jsem nafotil přímo z obrazovky. Pokud by Vás zajímaly nasnímané screenshoty, tak pěkná stránka i se spoustou dalších systémů je tady.

GeoWorks_1.2_ChooseApp   GeoWorks_1.2_GeoManager

GeoWorks_1.2_Perf   GeoWorks_1.2_Preferences

GeoWorks_1.2_GeoWrite   GeoWorks_1.2_Calculator

GeoWorks_1.2_Planner   GeoWorks_1.2_Solitaire

GeoWorks_1.2_Tetris

Příspěvek byl publikován v rubrice PC. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: GeoWorks Ensemble 1.2 na PC/XT

  1. Hannibal napsal:

    Nádherné! Prevádzkoval som z recesie NDO3.2 a NDO2000 na QEMU, ale chcel som vidieť v colore aj ranú 1.2 verziu. Hold, farba je farba – na mojom CGA LCD monochrom je to hrúza…

    Díky za ten odkaz, absolútne som netušil, že ešte stále existujú webové stránky o tom. 😉

  2. Homzad napsal:

    Pokud budete chtít na GW používat další paměť, podporuje využití EMS (na XT asi jediná cesta). V okamžiku CPU 386SX a vyšším, kdy vám pojede EMM386, je pro tento „os“ optimální DRDOS-NovellDOS. Od verze 6 vyšší Emm386 dovolí použít TASKMAX (funkcionalita DrDOS). V GW pak vidíte jednotlivé úlohy, které běží (respektive jsou odloženy) paralelně s GW. Pro spolupráci s GW byl upravený tabulkový procesor Quattro PRO. Umí vytvořenou tabulku vložit do GeoWrite (jako objekt, taktéž grafy). V pozdějších verzích GW už je součástí GeoCalc. Použitá grafická karta by měla mít „hodně VESA režimů“, tyto umí GW obsloužit. Ideální byly v tomto směru karty od Cirrus Logic (PCI i ISA) a WD model Paradise.

    • Martin napsal:

      Pouzivam HIRAM, ktery zpristupni pro DOS UMB, ale nevim, jak prijit na to, zda to umi Geoworks nejak vyuzit? Quattro Pro byl pekny software, pouzival jsem ho v dobach pred Excelem a po Multiplanu na Sharpovi 😉

  3. vanthomas napsal:

    Jedna technická, nefunguje to s DOSem 6.22
    Starší není nutné hned instalovat, spraví to SETVER, stačí nastavit 5.0 pro KERNEL.EXE

    • Dušan Homza napsal:

      S DOS 6.22 je třeba ručně upravit obsah GEO.INI. Upravuje se tam položka v oddíle filesystem, pak to rozjedeš. Horší je to s příliš rychlými CPU, tam to umí padat. Musí být patch na kernel. HomzaD.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *