Malý kazetový magnetofon stále v prodeji

Troufám si tvrdit, že většina z vás má doma několik starých kazeťáků a ty fungují už tak nějak všelijak. Já se snažím asi 2 udržovat v použitelné kondici, ale gumových a plastových dílů, které odcházejí nejvíc, je vícero a ne všechny se dají snadno nahradit. Louis Seidelmann mně upozornil na zajímavý fakt, že nový malý přenosný kazeťák vhodný k 8bitovým mikropočítačům se dá stále koupit za snesitelnou cenu.

SONY_TCM-939

Jedná se o SONY TCM-939. Kazeťák jsem si zkusil objednat a jak přijde, podělím se o zkušenosti. Zatím tedy předávám to, co mi napsal Louis:

Ukázalo se, že můj magnetofon – datarecorder Grundig CR 100 má kvůli naprosté degradaci tří plastových ozubených koleček asi svou životnost spočítanou, a proto jsem koupil ještě v rychlosti SONY TCM-939, dokud se vůbec dá nějaký vhodný kazeťák sehnat.

Moje poznatky jsou takové, že nový magnetofon funguje bez problémů s replikou ZX-81 (se vstupem repliky upraveným přidáním rezistoru 4k7 mezi vstup 74LS365 a Vcc), s EPROM ZX-80 je LOAD v pořádku, SAVE jistě také, nezkoušel jsem ještě. Při SAVE má replika signál akorát ke správnému záznamu, ale nefunguje dobře u originálního ZX-81, protože ten má tak „silný“ signál, že se uplatní automatika omezení citlivosti a ta je kvůli jednoduchému řešení obvodu LA4160 nevyhovující, během i malých změn citlivosti se signál zkreslí přidaným nízkofrekvenčním zvlněním. Záznam z PC je přes kablík s přesně vyladěným děličem/filtrem v pořádku. Nevím, jak by automatika fungovala u ZX Spectra, protože by se mohla svým nežádoucím vlivem uplatnit nejen při úvodním hvizdu, ale podle konkrétního toku dat i víceméně později. U originálních počítačů by to asi chtělo kablík s vestavěným děličem pro SAVE. Frekvenčně je TCM-939 omezený (papírově 8kHz, reálně to asi padá už níže), což je oproti CR 100 spíše výhoda, zvláště při záznamu nevalného signálu z PC se odfiltrují nežádoucí „vf“ složky a šum převodníku, pro záznam a přehrávání samotných dat je pak šířka pásma dobrá. Problém je jen při příposlechu při převíjení, ucho by ještě bralo, ale SONY už moc nedá, je lepší vždy používat počítadlo. Výstupní signál je při správné úrovni záznamu a volume napravo se slušnou rezervou dostatečně silný i pro repliku ZX-80 a je i slušná rezerva do zkreslení na výstupu limitací zesilovače. Počítadlo je na pravém trnu, byť kouká nalevo.

Berte to jako určitou recenzi na asi poslední kazeťák, který se ještě dá nový celkem snadno sehnat. Je to dobře vymyšlený a solidně udělaný přístroj za pár korun deklarovaný trefně jako diktafon.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazeno. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: Malý kazetový magnetofon stále v prodeji

  1. Roman napsal:

    Vyzerá to zaujímavo, ale podľa technickej špecifikácie
    http://www.sony.sk/product/dic-tape-recorders/tcm-939#pageType=TechnicalSpecs
    to nemá žiadny konektor (okrem napájania z adaptéru).
    Ako sa ten kazeťák potom pripája k ZX?

    • Martin napsal:

      V této technické specifikaci sice uvádějí, že konektory nemá, ale Louisův magnetofon kupovaný v SOAN konektory měl. Já objednával tamtéž, tak doufám, že taky bude mít. Dám vědět.

      Martin

      • Tom M. napsal:

        Podle tohoto videa:

        http://www.youtube.com/watch?v=5ZnoDjTRnsQ

        tam známé konektory jack 3,5 mm JSOU. Divil bych se kdyby nebyly.

        Osobně mám doma Panasonic RQ2102 – kupoval jsem jej k ZX Spectru někdy v polovině 90. let za celkem vysokou cenu (určitě přes 1000 Kč). Bohužel na něm po letech hrajě zvuk je slabě a celkem škrčí při posunu kolečka hlasitosti. Nevím, co odešlo za součástky, nerozumím tomu. Budu muset kontaktovat nějakého opraváře ať tohoto krasavce uvede zpět do života.

  2. Roman napsal:

    Tuto som našiel český návod:
    http://www.navodnaobsluhu.sk/index.php?stage=Mw==&brand=U09OWQ==&product=U09OWSBUQ00gOTM5&wD=el9kYXRtYW5uL1NPTlkgVENNIDkzOS5wZGY%3D
    A skutočne má vedľa napájacieho konektora aj jacky EAR a MIC. Otázne je, nakoľko je to použiteľné napr. aj s PMD 85, či výstupná úroveň na MGF konektore PMD 85 neodrovná vstupné obvody toho vstupu MIC na kazeťáku…

    • Martin napsal:

      Možná to bude chtít trochu přizpůsobit, ono i ZX80 má velmi silný výstupní signál. Vyzkouším to klidně is PMD-85, jen teď budu mít dost šrumec s distribucí desek a součástek pro Ondru a ještě tu mám desky na prototyp těch rozšíření pro ZX80, takže hraní dost 😉

      Louis mi k tomu ještě napsal:
      Při dodržení schématu repliky by snad záznam měl být stejně dobrý i u ostatních uživatelů. Při ladění záznamu z PC nebo z originálu ZX81 a jiných to chce osciloskop. Já mám pro notebook dělič/filtr ze sériového RC článku 22k, 680p a ze samotného odporu k1, v SMD se to vešlo pod plastový kryt mono jacku na straně kazeťáku a při přehrání WAV s plnou hlasitostí je záznam programů pro ZX81 jak má být. (Nevím, jak moc je špatné/riskantní dát na stranu PC mono jack, já použil stereo s nezapojeným levým kanálem.)

  3. me napsal:

    Ja by jsem radsi nejaky digitalni diktafon. Pred casem jsem poridil SONY ISD-PX820, ale neni to pouzitelne. Signal z diktafonu neni dostatecne silny a pokud nahravam tak data jsou zkreslena a zpet je neprehraji. Taky jsem zkusil miniaturni diktafon z eBay (levna hracka), ale ten byl take nepouzitelny; Sony ma aspon robustni mechanickou konstrukci a lepsi displej. Zda se mi, ze funkcni digitalni diktafon (s USB portem rpo pripojeni k PC, pripadne s podporou SD karet) by byl mnohem lepsi nez kazetovy magnetofon; uz jen z pohledu velikosti…

    • pvvs napsal:

      Hmm, a kam nacpu zaznamy , ktere mam na kazetach ? MP3 je krasna vec, ale kazdy stroj ma trochu jiny vstupy a u kazetaku to resi pouze hlasitost. U MP3 jeste poresit vzorkovaci frekvence , hlasitost , urovne, orezy….
      Zaplatpambu, ze stara SP210 prehraje cokoliv.

      • me napsal:

        Zaznamy z kazet by jste si musel zdigitalizovat. Jeste jste to neudelal?

        Diktafony umi krome mp3 i wav. I ovladani hlasitosti maji. Nemyslim si, ze je problem se zkreslovanim signalu v mp3. Problem je v kompatibilite analogove elektroniky, dneska se to uz navrhuje jinak, pouzivaji se jine sluchatka, jine mikrofony, napetove urovne jsou asi jine. Mozna by to vyresil nejaky konvertor mezi ZX a diktafonem.

        Zavidim Ataristum tuto krabicku:
        http://sio2sd.gucio.pl/wiki/English

        • Martin napsal:

          Hlavni problem vsech „MP3“ prehravacu jsou napetove urovne. Z tech „lepsich“ lezou 3V, coz je pro vetsinu pocitacu docela malo. Ja pouzivam iPhone a napr. s Apple 1, Ondrou i Sharpem mi funguje naprosto v pohode, zatimco do ZX80 nahraju jen male veci a vubec se Sinclairy se mi nedari. Chystam se udelat nejaky jednoduchy zesilovac a i jsem neco narychlo vyzkousel, ale bez valneho uspechu, pokud to chci skutecne univerzalni. Chce to vetsi badani. Kdyby nekod mel neco vyzkouseneho, bylo by to bezva.

          Jinak MP3 je dost nepouzitelne, ta komprese (byt minimalni) z pohledu nahravani ten signal natolik „zprasi“, ze je to na nic. Pouzivam vyhradne WAV a obcas i ten je nutne drobne hlasitostne upravit v nejakem programu na PC.

          • me napsal:

            Rozdil mezi MP3 prehravacem a digitalnim diktafonem je zdirka MIC, pripadne prehravani MONO/STEREO. Pokud chcete ze ZX i nahravat, pak potrebujete diktafon (MP3 prehravac nahravat neumi, pripadne ma jen integrovany mikrofon). Pokud clovek nepotrebuje nahravat, zrejme mu staci DIVIDE, ktery pracuje rychleji (ale taky blokuje systemovy konekor, nemusi byt kompatibilni, atd).

          • pvvs napsal:

            To je marny, nepochopi. Staci ten priklad s DIVIDE, ktery se k nicemu jinymu jak k ZX48/128 a didaktikum nepripoji. ZX +2/+3 uz se musej upravit, aby nebylo riziko odpaleni.
            Mp trosek jem testoval vic jak 15 ruznych a pamatovat, si ktera chodi se kterym typem a pri jakym nastaveni ….
            S nekteryma masinama mi pomohl ten nejjednodussi zesak s LM386 a upravou pro nizky sum. Pak poladi hlasitost a jede to. Ale je pravda ze na ZX jsem rozjel i MP3, ale patlani se s parametrama komprese (mono 44k …) a stejne to jelo jenom normalni rychlosti. Wav umel i zrychleny play.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *